De twee weken oude Arthur uit Dresden was de honderdduizendste baby die gescreend werd.
De twee weken oude Arthur uit Dresden was de honderdduizendste baby die gescreend werd.
In 2015 werd het globale platform voor de preventie van auto-immune diabetes (GPPAD) opgericht. Het platform biedt infrastructuur voor studies die zuigelingen met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1 opsporen. In november 2017 werden in vijf Europese landen (Duitsland, België, Polen, Zweden en Groot-Brittannië) studies opgestart. Onlangs werd de honderdduizendste baby, de twee weken oude Arthur uit Dresden, met succes gescreend. 

1 kans op 10

In België spoort het team van prof. dr. Kristina Casteels, kinderendocrinoloog in UZ Leuven, baby’s tot drie maanden met een verhoogd risico op diabetes type 1 op. Bij die zogeheten Freder1k-studie wordt op basis van één druppeltje bloed bepaald of een kindje een verhoogd risico heeft om later diabetes type 1 te krijgen. “Zo’n kindje heeft een kans van 1 op 10 om de ziekte te krijgen, terwijl het normale risico 1 op 250 is”, zegt professor Casteels, die de Belgische studie leidt. Ondertussen kunnen zuigelingen ook in 9 andere Belgische centra worden gescreend.

Het doel van de studie is om 300.000 kinderen te screenen tegen 2022. “En daar zijn we goed naar op weg, met deze honderdduizendste screening”, zegt professor Casteels. “Bovendien toont dat cijfer aan dat families de ernst van deze ziekte begrijpen en het risico van hun kinderen willen kennen.” Van de 100.000 baby’s werden er 1500 in UZ Leuven gescreend. 

Insuline via de mond

Als een kindje een verhoogd risico blijkt te hebben, kunnen de ouders ervoor kiezen om deel te nemen aan een tweede studie, die recent werd opgestart. De POInT-studie is gericht op de preventie van diabetes type 1. De baby’s krijgen via de mond kleine hoeveelheden insulinepoeder toegediend om hun immuunsysteem ‘op te voeden’, zodat het zich niet tegen insuline en de insulineproducerende cellen keert.

“We hopen er uiteindelijk vooral op dat we kinderen met een verhoogd risico effectief kunnen behandelen. Maar ook nu al is deze studie een grote stap vooruit in onze visie op een wereld zonder type 1 diabetes. Vroegtijdige opsporing van een verhoogd risico zorgt ervoor dat we het juiste advies en de beste medische zorgen kunnen bieden in de studiecentra”, besluit professor Casteels. 

Meer info

Of lees de artikels in de artsenkrant (Roularta) en in het tijdschrift van de VDL (Vlaamse diabetes liga)

 

Het team van professor Casteels viert de honderdduizendste screening.
Het team van professor Casteels viert de honderdduizendste screening.