De Vlaamse PhD cup is een prijs voor jonge doctoraatsonderzoekers.
De Vlaamse PhD cup is een prijs voor jonge doctoraatsonderzoekers.
Met haar doctoraatsonderzoek over de opsporing van zwangerschapsdiabetes veroverde dokter Katrien Benhalima een plaats in de finale van de Vlaamse PhD cup, een wedstrijd voor jonge onderzoekers die in het voorbije jaar een doctoraat verdedigden. Ze werd als enige Leuvense onderzoeker geselecteerd voor de halve finale en de finale. Tijdens een vierdaagse mediatraining leerden de kandidaten hun onderzoek bondig en verstaanbaar over te brengen naar een breed publiek. Hieronder vind je het resultaat: een filmpje waarin dokter Benhalima haar onderzoek in 90 seconden voorstelt. 
Publieksprijs 

Van woensdag 7 november tot en met dinsdag 13 november kun je voor de publieksprijs van de Vlaamse PhD cup stemmen.

Stem via deze link.

Wil je de finale van de Vlaamse PhD cup graag bijwonen? Registreer je dan hier. Je kunt de finale ook live volgen op de Facebookpagina van de Vlaamse PhD cup.

Zwangerschapsdiabetes makkelijker opsporen

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes ondervinden zelf geen symptomen van hun aandoening, maar de ziekte kan wel ernstige gevolgen hebben. Een goede opsporingsmethode is dus belangrijk. “Helaas is de huidige internationaal aanbevolen standaardmethode lastig voor zwangere vrouwen”, zegt dokter Benhalima. “Ze moeten nuchter naar het ziekenhuis komen en een suikerdrankje drinken waarvan ze heel misselijk kunnen worden. Vervolgens moeten ze twee uur in het ziekenhuis blijven en wordt er verschillende keren bloed afgenomen.”

Voor haar doctoraat onderzocht dokter Benhalima of het niet makkelijker kan. In samenwerking met zeven andere Belgische ziekenhuizen ging ze bij 2000 zwangere vrouwen na of een vereenvoudigde versie van de suikertest even effectief kan zijn. “De korte suikertest is makkelijker te organiseren, goedkoper en wordt beter verdragen door de patiënte. Vrouwen hoeven niet nuchter te zijn, de concentratie suiker in het drankje is lager en de test duurt slechts één uur. Met de nieuwe testmethode vinden we nu bij een op acht vrouwen een afwijkend resultaat. Met oudere testmethodes was dat slechts bij een op twintig vrouwen het geval.  Vrouwen bij wie de eenvoudige suikertest afwijkend is, krijgen wel nog steeds de uitgebreide test ter controle.”

Over zwangerschapsdiabetes

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes zorgt voor een hoger risico op keizersnedes, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. Bovendien zijn de baby’s vaak te zwaar, hebben ze vaker last van ademhalingsproblemen bij de geboorte en hebben ze, net zoals de moeders, een verhoogd risico op type 2 diabetes. De belangrijkste behandeling voor de aandoening is een aanpassing van de levensstijl. Slechts bij vijftien tot twintig procent van de vrouwen is insuline nodig.

Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.