Het steuncomité 'Wij Vechten Tegen ALS' schonk 18.414 euro voor onderzoek naar ademhalingsspierdisfunctie en thuisventilatie
Het steuncomité 'Wij Vechten Tegen ALS' schonk 18.414 euro voor onderzoek naar ademhalingsspierdisfunctie en thuisventilatie

Het steuncomité 'Wij Vechten Tegen ALS' schonk op 25 oktober 2018 18.414 euro aan het team dat binnen de dienst pneumologie onderzoek verricht naar ademhalingsspierdisfunctie en thuisventilatie.

Het steuncomité is ontstaan toen Jos Coppens en zijn gezin in 2010 getroffen werden door amyotrofische laterale sclerose (ALS). Jos werd opgevolgd in het multidisciplinair neuromusculair centrum en het centrum voor slaap en waakstoornissen, CPAP en thuisventilatie van UZ Leuven.

ALS is een snel progressieve neuromusculaire aandoening zonder afdoende behandeling of medicatie die de progressie van de ziekte tegenhoudt.
In de latere fase van de ziekte worden meestal ook de ademhalingsspieren aangetast. Er is dan (beperkte) levensverlenging mogelijk door gebruik van thuisventilatie. Verder onderzoek naar disfunctie van de ademhalingsspieren en van thuisventilatie is essentieel.

Het team dat onderzoek verricht naar ademhalingsspierdisfunctie en thuisventilatie bestaat uit prof. dr. Bertien Buyse, prof. dr. Dries Testelmans en Bart Vrijsen.