Er is niet één wondermiddel tegen bedplassen, het is een combinatie van methodes.
Er is niet één wondermiddel tegen bedplassen, het is een combinatie van methodes.

Veel ouders kampen met een groot schuldgevoel als hun kind nog in bed plast. Ze vinden dat ze tekortschieten en kunnen behoorlijk van de kaart zijn omdat hun kind dit overkomt. Hoe pak je dat het best aan?

Prof. dr. Guy Bogaert: “Er is niet één wondermiddel tegen bedplassen, het is een combinatie van methodes.

Leg uit wat bedplassen is

Helaas kun je weinig doen als het kind het probleem nog niet begrijpt: je kind moet er zelf wat aan willen en kunnen doen. Persoonlijk zou ik mijn kind eerst haarfijn uitleggen wat bedplassen is en wat de oorzaak ervan is. 

Om daarna samen te meten hoeveel urine er ’s nachts en overdag de blaas verlaat. Als we het probleem kennen en het kind begrijpt het, zou ik het laten kiezen om ofwel met medicatie in te grijpen, ofwel met de plaswekker.”

Gebruik een plaswekker

“De plaswekker is een populaire methode: de kinderen dragen daarbij een speciaal broekje met ingebouwde sensor. Wanneer het kind plast in die speciale broek, worden eerst de ouders gewekt.

Zij maken op hun beurt hun kind wakker, eventueel met een beloning, bijvoorbeeld een euro voor in de spaarpot. Zo doe je aan slaapconditionering: je leert het kind op een bepaald moment wakker worden en plassen. Na een tijdje lukt dat wakker worden ook zonder plaswekker.

Minder drinken voor het slapengaan

Tegelijk is het belangrijk om minder te drinken voor het slapengaan. Geef je kind zeker geen melk, koolzuurhoudende dranken of dranken met theïne of cafeïne, want die versterken de plasdrang.

Wat met medicatie?

Vaak kan medicatie nuttig zijn in de behandeling, maar helaas kun je bedplassen niet met alleen een pilletje oplossen.”

Meer info

Lees het volledige artikel "10 mythes over bedplassen" - UZ-magazine (pdf).

Hulp bij bedplassen

Maak een afspraak bij onze specialisten