Ook in 2017 waagden de diat1oppers zich aan deze sportieve uitdaging
Ook in 2017 waagden de diat1oppers zich aan deze sportieve uitdaging

Sport en diabetes type 1 kunnen perfect samengaan. Dat wil een groep patiënten begin september bewijzen, op het ‘Climbing for Life’-gebeuren in de Vogezen. Begeleid door het diabetesteam van UZ Leuven gaan ze de uitdaging aan om daar een aantal cols te beklimmen. Dat zullen ze al lopend, wandelend of fietsend doen. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, hebben 60 ‘diaT1oppers’ zich zes maanden voorbereid.

Bergen verzetten

Wim is er dit jaar opnieuw bij. Zijn eerste deelname was een emotionele rollercoaster: “Ik had me maanden voorbereid op die gebeurtenis. Ik dacht dat ik wist wat er ging gebeuren. Maar toen ik bovenkwam, was ik totaal overmand door emoties. Het besef dat je als diabetespatiënt zo’n sportieve uitdaging aankan, geeft je later het gevoel dat je bergen kunt verzetten.”

Daniela is altijd positief en gemotiveerd. Ze loopt dit jaar voor de tweede keer mee en is bijna bij elke training aanwezig. Ze zet haar exploten meestal direct na afloop online. “Ik hoop dat anderen iets kunnen opsteken van mijn ervaring, niet alleen met het trainen zelf maar ook met diabetes type 1. We posten trouwens ook in een gesloten groep op Facebook, zodat we mekaar kunnen motiveren en inspireren.”

Inzicht krijgen in de aandoening

Professor Pieter Gillard: “Sporten kan bij mensen met diabetes type 1 uiteenlopende effecten hebben, waardoor er bijna altijd individueel naar oplossingen moet gezocht worden. Wat voor de ene patiënt werkt, werkt niet altijd voor de andere patiënt. Een goede begeleiding en opleiding van de patiënten zijn cruciaal. Alleen in de praktijk wordt het voor hen duidelijk hoe ze het best omgaan met hun ziekte. Daarom dat dit diaT1op-project ook zo belangrijk is. Patiënten krijgen een veel beter inzicht in hun ziekte en leren omgaan met verschillende, soms ook moeilijke, omstandigheden.”

Begeleiding van het team

Naast gezamenlijke trainingen doorheen België, geeft het diabetesteam ook regelmatig interactieve informatieavonden voor mensen met diabetes type 1 én hun familie. Professor Gillard: “We geven dan adviezen over voeding, therapieaanpassingen en training. Zo’n avond biedt patiënten ook een gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.”

Tijdens het project worden de deelnemers nauwgezet opgevolgd door endocrinologen, verpleegkundigen, diëtisten en diabeteseducatoren waarvan de meesten ook meefietsen, lopen of wandelen. “Door onze patiënten te volgen in extreme omstandigheden en door het gebruik van innovatieve meettechnieken tijdens het project, heeft ons team ondertussen al een pak ervaring opgedaan,” duidt professor Gillard.

diaT1op

Met deze editie van diaT1op is UZ Leuven niet aan zijn proefstuk toe. Al in 2015 trok het team voor het eerst met een beperkte groep van 20 fietsers de Passo Dello Stelvio op. Ze kozen de gepaste naam diaT1op dat afgeleid is van diabeten type 1 naar de top. Het jaar daarop was de zeer steile en lange Galibier in de Franse Alpen aan de beurt. Toen werd er ook al gelopen. Vorig jaar week het project uit naar de Vogezen. Toen kon er ook gewandeld worden.

Over diabetes type 1
Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte. Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf geen insuline meer waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Diabetes type 1 omvat 10-15% van alle vormen van diabetes en komt meestal voor bij kinderen en jonge mensen. Meer informatie over de aanpak in UZ Leuven.

Een groep enthousiaste diabetes-type-1-patiënten en dito diabetesteam stonden bij het krieken van de dag te popelen om aan de reis naar de Vogezen te beginnen.