Rotonde Vogelzang (foto Agentschap Wegen en Verkeer)
Rotonde Vogelzang (foto Agentschap Wegen en Verkeer)

De verkeerssituatie rond campus Gasthuisberg UZ Leuven verbetert vanaf maandag 3 september sterk dankzij de ingebruikname van het gloednieuwe op- en afrittencomplex met slimme verkeerslichten. Wie via de E314 komt, hoeft nu niet meer om te rijden via Herent of Winksele. Fietsers kunnen gebruikmaken van de gescheiden fietspaden. De toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de hulpdiensten werd structureel verbeterd.

UZ Leuven investeerde samen met de Vlaamse Overheid, KU Leuven en de stad Leuven fors in de mobiliteit rond campus Gasthuisberg. De werken aan de westkant zijn nu afgerond, er wordt wel nog tot begin 2019 gewerkt aan de ringweg tussen de nieuwe rotonde Vogelzang en het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis.

“Campus Gasthuisberg is beter bereikbaar én de hele omgeving is een pak veiliger geworden”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, die de nieuwe ontsluiting officieel kwam openen.  “Het verkeer wordt vlotter en veiliger voor alle weggebruikers. We investeren in goede infrastructuur voor de auto, maar ook op de fiets kan je via de gescheiden fietspaden op de campus alle richtingen uit”.

Zo kunnen fietsers gebruikmaken van de fiets- en voetgangersbrug om daarna bijvoorbeeld het gescheiden fietspad parallel aan de Terbankstraat te nemen richting de campus of het centrum van Leuven.

Ondergrondse toegang tot nieuwe parkeergebouw

Het autoverkeer dat van de E314 komt, zal via de vernieuwde Terbankstraat en een nieuwe rotonde alle diensten van de campus kunnen bereiken, of via een toegangsweg onder de rotonde rechtstreeks het nieuwe parkeergebouw (via een toegang onder de rotonde) kunnen inrijden. Gedelegeerd bestuurder van UZ Leuven, prof. dr. Marc Decramer: “Door de westelijke ontsluiting wordt de omgeving van afrit 16 van de E314 omgevormd van de achterdeur van de campus tot een tweede voordeur. Binnen een jaar krijgen medewerkers en bezoekers de keuze om bovengronds te blijven om zich naar de oostzijde van de campus te verplaatsen of ondergronds te gaan en geleid te worden naar de nieuwe bezoekersparking. De hoofdstroom van het verkeer, in de richting van de nieuwe ondergrondse parking van het ziekenhuis, zal onder de rotonde door rijden.”

Blijven verbeteren

Om de verkeersstroom op de Health Sciences campus Gasthuisberg verder te optimaliseren, start er vanaf 3 september een nieuwe fase van de werken. Prof. dr. Marc Decramer: "Momenteel wordt de ringweg tussen de nieuwe rotonde Vogelzang en het Rode Kruis aangepakt. Hierdoor wordt de ringweg tijdelijk onderbroken ter hoogte van de noordkant zodat een nieuwe weg kan worden aangelegd. Als die werken in het voorjaar 2019 afgerond zijn, zal ook ring Noord aansluiten op rotonde Vogelzang, die ongeveer 5 meter lager ligt dan de huidige weg. We zijn ook al volop bezig met de voorbereiding van de allerlaatste fase van de wegenwerken: het gaat dan over de heraanleg van ring Zuid en een verbetering van de toegang tot de ontvangsthal van het ziekenhuis. De werken zelf zullen vermoedelijk begin 2020 van start gaan."