We kunnen patiënten alleen behandelen door hen te helpen af te vallen en meer te bewegen.
We kunnen patiënten alleen behandelen door hen te helpen af te vallen en meer te bewegen.

Wie leverproblemen zegt, denkt vaak aan te veel alcohol. Maar vandaag lijdt een steeds groter wordende groep Belgen, zo’n 30 procent, aan leververvetting door overgewicht. Leverspecialisten trekken aan de alarmbel.

Prof. dr. Len Verbeke: “Ongeveer een kwart tot een derde van de Belgen heeft overgewicht. Dat veroorzaakt verschillende medische problemen, zoals leververvetting. Daarbij kruipt er letterlijk vet in de lever. Vermoedelijk lijdt iets minder dan 30 procent van de Belgen aan de aandoening.”

Zware complicaties

“Het vet in de lever is op zich eigenlijk vrij onschuldig. Maar als dat vet actief wordt en ontstekingen veroorzaakt, steken dezelfde problemen de kop op als bij iemand met hepatitis C of schade door alcohol. Levercellen gaan kapot en worden geleidelijk vervangen door littekenweefsel.”

“Dat kan tot zware complicaties leiden. Zo krijgen patiënten vocht in de buik, kanker en raken ze soms in coma. Uiteindelijk is een levertransplantatie vaak noodzakelijk.”

Late diagnose

“Leververvetting wordt meestal niet of te laat ontdekt. Vaak detecteren huisartsen de ziekte toevallig. Eén reden daarvoor is de afwezigheid van klachten. Een andere reden is de misvatting dat alcohol altijd de oorzaak is van leverproblemen.”

Afvallen als medicijn

“Momenteel onderzoeken we hoe we de behandeling van leververvetting kunnen verbeteren. We bestuderen de factoren die ervoor zorgen dat het vet in de lever tot leverproblemen leidt. Verder gebeurt er ook veel onderzoek naar nieuwe medicatie.”

“We hebben namelijk nog geen medicijn om de ziekte te bestrijden. We kunnen patiënten alleen behandelen door hen te helpen af te vallen en meer te bewegen. Dat blijft de belangrijkste behandeling voor heel wat kwalen. Geen enkel medicijn is zo krachtig als afvallen.”

Meer weten?