Oncologen behandelen steeds vaker kanker tijdens de zwangerschap.
Oncologen behandelen steeds vaker kanker tijdens de zwangerschap.

Een grootschalige vervolgstudie in The Lancet Oncology wijst uit dat oncologen steeds vaker kanker behandelen tijdens de zwangerschap. Eén op de duizend vrouwen krijgt kanker tijdens de zwangerschap. Uit eerder onderzoek bleek al dat de behandeling tijdens de zwangerschap weinig risico’s inhoudt voor moeder en kind. Die kennis sijpelt stilaan door in de ziekenhuizen.

De studie is een vervolg op eerder onderzoek dat aantoonde dat kankerbehandelingen tijdens de zwangerschap weinig nadeel hebben, voor moeder of kind. Het aantal miskramen of fysieke of mentale afwijkingen is niet hoger dan bij kinderen van vrouwen die geen kankerbehandeling kregen. Bovendien verschilt ook de verdere ontwikkeling niet van die van andere kinderen.

Die vaststellingen raken steeds beter ingeburgerd in ziekenhuizen. Dat blijkt uit de nieuwe, omvangrijke studie in The Lancet Oncology. Over een periode van 20 jaar werden 1170 zwangerschappen in 16 landen bestudeerd. Daarbij werd vastgesteld dat het aantal oncologen dat tijdens de zwangerschap met een kankerbehandeling start, almaar toeneemt. Het gaat dan vooral over chemotherapie, een behandeling die na drie maanden zwangerschap opgestart wordt.

De studie is het werk van onder meer de onderzoeksgroep ‘Kanker tijdens de zwangerschap’ (UZ Leuven/KU Leuven).

Lees het volledige interview met professor Amant op VRT NWS.

Het volledige artikel in The Lancet Oncology kun je hier lezen.