Het nieuws dat op 18 oktober in enkele media verscheen, waarbij experts een suikerarm of suikervrij dieet aan kankerpatiënten aanraden, moet ernstig genuanceerd worden, vinden oncologen van UZ Leuven. Voor patiënten brengt de boodschap heel veel verwarring met zich mee. De rol van voeding bij kanker is al jaren onderwerp van wetenschappelijk en klinisch onderzoek. De wetenschappelijke bevinding dat kankers suiker nodig hebben om te groeien, is al langer bekend bij artsen en patiënten. De reden daarvoor is dat kankercellen snel groeien, waarbij veel energie nodig is.

Dat kankercellen een hoge nood aan suiker hebben, betekent echter niet dat een lagere inname van suikers er ook effectief voor zorgt dat de groei van kankercellen afgeremd wordt. Bovendien zijn suikers ook noodzakelijk voor de groei van gezonde cellen en weefsels.

Het onderzoek waarop het persbericht gebaseerd is, maakt enkel gebruik van cellen in laboratoriumomstandigheden, zonder bijkomend patiëntenonderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om bepaalde inzichten te verwerven, maar daarna is gecontroleerd onderzoek bij patiënten noodzakelijk om te bewijzen of de wetenschappelijke hypothese zich ook vertaalt in nieuwe klinische inzichten. Dat klinisch onderzoek moet evenwel nog worden uitgevoerd.

Samengevat is er momenteel onvoldoende bewijs dat een suikerarm of suikerloos dieet al dan niet gecombineerd met een anti-kankerbehandeling de kankergroei of de levensverwachting van kankerpatiënten beïnvloedt.

Lees meer over dit nieuws op gezondheidswetenschap.be