Reuma in de knie
Reuma in de knie

Reuma is een ziekte die vaak met misverstanden te maken krijgt. Zo wordt de ziekte vaak in verband gebracht met uitsluitend oudere patiënten. “Onterecht, want in onze wachtzaal zit een groot aantal patiënten van 20 tot 60 jaar oud”, zegt prof. dr. Rik Lories, reumatoloog bij UZ Leuven en onderzoeker aan het centrum voor Skeletal Biology en Engineering. “Het is belangrijk mensen te informeren over wat de ziekte juist inhoudt, want het is een aandoening die we goed kunnen behandelen als we er snel bij zijn. Dat werd in een van onze grote onderzoeksprojecten (CareRA), geleid door prof. dr. Patrick Verschueren, bevestigd.”

Onderzoekscentrum brengt kliniek en laboratorium samen

De behandeling van reuma heeft de laatste jaren een sterke vooruitgang gekend, onder meer dankzij de sterke band tussen de klinische praktijk en het laboratoriumonderzoek. De dienst reumatologie (UZ Leuven) en het departement ontwikkeling en regeneratie (KU Leuven) werken daartoe samen in het onderzoekscentrum voor Skeletal Biology en Engineering, onder leiding van prof. dr. Frank Luyten, directeur van het onderzoekscentrum en diensthoofd reumatologie bij UZ Leuven.

Prestigieuze erkenning voor het centrum voor Skeletal Biology en Engineering

Het centrum voor Skeletal Biology en Engineering kreeg voor die combinatie van origineel fundamenteel onderzoek en impactvol klinisch onderzoek onlangs het kwaliteitslabel ‘center of excellence’ van de European League Against Rheumatism (EULAR). Een voorbeeld van het bekroonde onderzoek is de CareRA implementatie trial, waarin het belang van een vroege behandeling met een combinatie van verschillende therapieën wordt aangetoond. Op korte termijn zal een nieuw groot klinisch project worden opgestart, als vervolg op het CareRA-project.

Reuma onder de aandacht tijdens wereldreumadag

Op dinsdag 12 oktober 2017 staat de behandeling van en het onderzoek naar reuma in de kijker tijdens wereldreumadag. Met de slogan ‘Don’t delay, connect today’ wil de dienst reumatologie de aandacht vestigen op het belang van een snelle opstart van de reumabehandeling, ook voor jonge patiënten. Op woensdag 11 oktober 2017 is er een infostand in de ontvangsthal op campus Gasthuisberg, waar patiënten en bezoekers terechtkunnen met al hun vragen over reuma.