Patiënten met vragen kunnen terecht op het nummer 016 33 22 11. Geef uw naam en telefoonnummer door. De dienst oogziekten neemt persoonlijk contact op.

 

Op 18 augustus en 1 september 2017 kregen drie patiënten met oogproblemen in UZ Leuven een vitrectomie of glasvochtoperatie. Daarbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een vloeistof, gas of olie. Waar patiënten normaliter weer beter zien na enkele weken, trad bij deze drie patiënten om nog onverklaarbare redenen een complicatie op, met blindheid tot gevolg aan het geopereerde oog.

De dienst oogheelkunde betreurt ten zeerste de feiten en UZ Leuven nam onmiddellijk maatregelen om gelijkaardige feiten te voorkomen en de zaak grondig te onderzoeken. Een medische incidentenmelding werd opgestart, waarbij de gebruikte procedures tijdens de ingrepen onder de loep worden genomen. Een eerste onderzoek wijst niet op een chirurgisch-technische fout. Mogelijke oorzaken zijn de gebruikte vloeistoffen of geneesmiddelen tijdens de ingreep, maar alle pistes worden opengehouden.

De betrokken patiënten werden gecontacteerd door de dienst oogziekten en zij weten dat als zij dit wensen, zij verder medische, juridische en psychologische begeleiding krijgen vanuit UZ Leuven.

UZ Leuven heeft de laatste 15 jaar een 20 000 van dergelijke operaties uitgevoerd, een 1400-tal per jaar.  De ingreep is nodig bij patiënten met een aantal aandoeningen aan het netvlies, zoals scheurtjes in het netvlies, littekenweefsel of gaatjes.

www.uzleuven.be/nl/glasvochtoperatie