Elke dag krijgen bijna 60 Belgen een beroerte. Wereldwijd is het de tweede doodsoorzaak, na hartinfarcten. Snel ingrijpen verhoogt de slaagkansen van de behandeling.

Elke minuut telt

Snel ingrijpen is de boodschap wanneer iemand door een beroerte getroffen wordt. Breng een patiënt met deze symptomen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Beroerte snel herkennen: doe de FAST-test

Een beroerte herken je via de FAST-test: "Face - Arm - Speech - Time"

Herken een beroerte - FAST: Face - Arm - Speech - Time
Herken een beroerte via "FAST": Face - Arm - Speech - Time

Face (gezicht)

Vraag de getroffen persoon te glimlachen of om zijn tanden te tonen. Een scheve mond of afhangende mondhoek kan op een beroerte wijzen.

Arm

Laat de persoon met gesloten ogen beide armen voor zich uitstrekken met de binnenkant van de arm naar boven. Als een arm wegzakt, kan dat wijzen op een beroerte. 

Speech (spraak)

Is er verandering in het spreken opgetreden? Stel vragen. Wanneer de persoon moeite heeft om je te begrijpen of te antwoorden, kan dat wijzen op een beroerte.

Time (tijd)

Noteer wanneer de klachten begonnen zijn en bel 112.

Bij een beroerte is het van het allergrootste belang om snel in te grijpen om verdere schade te voorkomen.

Waarschuwing: de miniberoerte of TIA

Een beroerte wordt soms voorafgegaan door een transiente ischemische aanval (TIA). Deze 'miniberoerte' bestaat uit kortstondige aanvallen met dezelfde (voorbijgaande) symptomen.

Een TIA is een medische urgentie. Als we de oorzaak van een TIA vinden, kunnen we een beroerte voorkomen  - prof. dr. Robin Lemmens

Bij een TIA is er een tijdelijke vermindering van de bloedtoevoer naar een bepaald gebied in de hersenen, wat leidt tot beroertesymptomen die gelukkig vanzelf weer verdwijnen.

Hoewel die verschijnselen niet blijvend zijn, is het belangrijk om snel een dokter te raadplegen. Het is erg belangrijk om de oorzaak van de TIA te vinden, zodat we een beroerte voorkomen kan worden.

TIA-kliniek 

UZ Leuven heeft een TIA-kliniek. Die is in het leven geroepen om binnen enkele uren te achterhalen of er een hoog risico is op een beroerte. En zo ja, om een geschikte behandeling te starten om dat te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Met een gezonde levensstijl en een goede preventieve behandeling zouden heel wat beroertes en TIA’s kunnen worden vermeden. 

Hoge bloeddruk, cholesterol, suikerziekte, overgewicht, roken of te weinig beweging: het zijn allemaal factoren die het risico op een beroerte aanzienlijk verhogen.

Meer info