Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt.
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt.
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten: hoe meer neurofilamenten, hoe vergevorderder de ziekte is.

Momenteel duurt het maanden vooraleer patiënten met zekerheid de diagnose ALS kunnen krijgen. De nieuw ontwikkelde test gebeurt aan de hand van een ruggenprik, waarmee biomerkers voor ALS in het lumbaal vocht kunnen opgespoord worden.

Prof. Koen Poesen (UZ Leuven): “We konden aantonen dat vooral een bepaald type neurofilament sterk stijgt in het lumbaal vocht van mensen met ALS. Ook het onderscheid tussen ALS-patiënten en mensen die last hebben van krachtverlies door een andere aandoening, konden we duidelijk aantonen. De test voldoet aan alle voorwaarden om als betrouwbare diagnostische test te dienen.”

Prof. dr. Philip Van Damme (UZ Leuven): “De diagnose van ALS gebeurt tot op vandaag op basis van een klinisch onderzoek van de arts. De voor ALS kenmerkende ziekteprogressie, met krachtsverlies dat zich uitbreidt van het ene naar het andere lichaamsdeel, laat toe een zekerheidsdiagnose te stellen. Maar in vroege ziektestadia is een diagnose moeilijk. De gemiddelde duur tussen de eerste klachten en de diagnose is ongeveer een jaar. Voor een snellere diagnose zijn betere testen nodig: we hopen dat we dat met deze test kunnen waarmaken.”

In een opvolgstudie zal verder onderzocht worden of de test in het allervroegste stadium ALS kan vaststellen, zowel in het bloed als in lumbaal vocht. De regionale ziekenhuizen worden uitgenodigd om aan de studie deel te nemen. Patiënten kunnen bij hun neuroloog vragen om deel te nemen aan de studie.

Meer weten