Wereldwijd heeft een op de tien mensen beschadigde nieren, vaak zonder het zelf te weten. Veel nierproblemen kunnen nochtans voorkomen worden door al van jongs af aan een gezonde levensstijl aan te nemen.

Door welvaartsziekten zoals obesitas en type 2-diabetes zal het aantal mensen met nierproblemen in de toekomst nog gevoelig stijgen. Ook het aantal gevallen van chronische nierziekte zal de komende jaren naar schatting met 17 procent toenemen. Door vroege screening en een gezonde levensstijl al van jongs af aan kan je veel ongewenste schade aan de nieren voorkomen. Er is aangetoond dat nierziektes die zich op volwassen leeftijd ontwikkelen, vaak  beginnen in de kindertijd. Beperkte kennis van de nieren bij het grote publiek kan nierproblemen in de hand werken.

Info over nierproblematiek in Vlaanderen

Ook in ons land kampt een op de tien inwoners met een nierziekte. Als de nierziekte verder verergert, word je afhankelijk van een zogeheten nierfunctievervangende therapie: in afwachting van een donornier moet je een aantal keren per week een dialysebehandeling ondergaan. Zo’n therapie, zelfs in de vorm van een niertransplantatie, betekent levenslange afhankelijkheid van dieet en medicatie. Ook kinderen kunnen al op jonge leeftijd te maken krijgen met nierziekte. Voor hen is de impact op hun dagelijks leven enorm.

In Vlaanderen zijn op dit moment ongeveer 4.600 mensen afhankelijk van dialyse, 15 à 20 van hen zijn kinderen. Ongeveer 140 mensen per jaar, waarvan 4 à 5 kinderen, krijgen in UZ Leuven een nieuwe nier. In gans Vlaanderen worden jaarlijks 10 à 15 kinderen getransplanteerd. Dankzij de transplantatie krijgen ze een nieuwe kans om zich thuis en op school weer een ‘normaal’ kind te voelen. UZ Leuven blijft continu zoeken naar nog betere behandeling om zo elk kind de kindertijd te kunnen bieden dat het zou moeten hebben.

Zijn jouw nieren in orde?

De dienst kindernefrologie van UZ Leuven zet op donderdag 10 maart tijdens wereldnierdag in op voorlichting en preventie. Wereldnierdag staat dit jaar in het teken van kinderen en nierproblemen. In campus Gasthuisberg geeft de dienst aan een infostand allerlei weetjes en tips over de nieren. Je komt te weten hoe je zelf zorg kunt dragen voor je nieren. Eet je te veel zout? Drink je genoeg water? Neem je voldoende tijd op het toilet? Beweeg je genoeg?  

  • Wanneer? Donderdag 10 maart van 11 tot 16 uur
  • Waar? Platform ontvangsthal, UZ Leuven campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven

Bekijk het kalenderbericht.