Ebola veroorzaakt momenteel een epidemie in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Het virus verspreidt zich niet via de lucht, maar door direct contact met lichaamssappen zoals bloed en urine van zieke personen. In Afrika heeft ebola al 887 doden gemaakt sinds de start van de epidemie in februari.

Geen gevallen in Europa

Er zijn geen gevallen van ebola in Europa. De kans is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog altijd erg klein dat de epidemie zich naar Europa uitbreidt.

Richtlijnen Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad heeft richtlijnen voorgesteld voor het omgaan met patienten die zich in België zouden aanbieden met een vermoeden van ebola.
UZ Leuven heeft op basis van die richtlijnen een draaiboek klaar voor de opvang en behandeling van patiënten waarvan men vermoedt dat ze met ebola besmet zijn. Alle artsen zijn daarover ingelicht.

Bijkomende bestellingen

"We hebben ook bijkomende bestellingen gedaan voor beschermend materiaal”, bevestigt infectioloog dokter Paul De Munter. “UZ Leuven is klaar mocht het nodig zijn. Al blijft de kans bijzonder klein dat er in België gevallen van ebola opduiken.”

Meer informatie