"Wegenkaart" met alle bloedvaten helpt arts te navigeren tijdens chemo-embolisatie.
"Wegenkaart" met alle bloedvaten helpt arts te navigeren tijdens chemo-embolisatie.

Nieuwe technologie geeft artsen duidelijkere informatie over de ligging van tumoren tijdens chemo-embolisatie en wijst hen bovendien de weg. 

Bij chemo-embolisatie behandelen artsen levertumoren zeer gericht met medicatie. Via een slangetje in de leverslagader worden tumordodende medicijnen toegediend. 

De nieuwe techniek blijkt zeer betrouwbaar. UZ Leuven werkt als een van de eerste ziekenhuizen met deze nieuwe toepassing.

Pilootproject

Een Conebeam CT geeft tijdens de chemo-embolisatie informatie over de ligging van de tumoren en de bloedvaten.

Elektronicabedrijf Philips heeft nu een nieuw toestel ontwikkeld dat helpt om de tumorletsels nog beter te detecteren.

Drie ziekenhuizen wereldwijd, waaronder UZ Leuven, konden tijdens een pilootproject het toestel inzetten bij het uitvoeren van de chemo-embolisatie.

Dubbele fase geeft perfect zicht op ligging tumorletstels

Prof. dr. Geert Maleux van de dienst radiologie licht toe:

"Terwijl je de ingreep uitvoert, heb je perfect zicht op de ligging van de letsels in de lever. Het nieuwe model maakt namelijk een dubbele beweging, waardoor je zowel een arteriële fase als een veneuze fase hebt. Als je deze beide fases samenlegt, kun je veel meer letsels detecteren."

Het pilootproject heeft aangetoond dat deze manier van werken nog maar weinig verschilt met de informatie die je haalt uit een MRI.

Navigatiesysteem

Het nieuwe toestel is ook uitgerust met een soort navigatiesysteem dat de arts de weg wijst tijdens de ingreep.

Prof. dr. Maleux:

“Het tipje van de katheter en de tumor worden aangekruist en het toestel stippelt de beste weg uit om elkaar te vinden. De machine voorziet een soort van kaart met alle bloedvaten. Hierop kan de arts volgen of hij niet afwijkt van de meest optimale weg en kan hij zijn handelingen tijdig bijsturen. Onze recente bevindingen hebben aangetoond dat deze techniek zeer betrouwbaar is.”

Meer informatie