Hartpomp Synergy®
Hartpomp Synergy®

In UZ Leuven is een nieuwe kleine hartpomp ontwikkeld, die vooral interessant is voor ambulante patiënten. Om de hartpomp in te brengen volstaat een klein sneetje.

Pomp als laatste redmiddel bij hartfalen

Bij hartfalen is het hart niet meer in staat om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Vaak heeft de patiënt een vergroot hart dat slecht functioneert. Een harttransplantatie kan uitkomst bieden, maar er zijn veel meer mensen met hartfalen dan er donoren beschikbaar zijn. Niet iedereen kan dus geholpen worden met een transplantatie.

Een mechanische hartpomp - of VAD (Ventricular Assist Device) - is dan een laatste redmiddel om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. De hartpomp verbetert de bloedcirculatie naar vitale organen. Het implanteren van zo’n hartpomp vraagt echter een ernstige openhartoperatie met bypass. Met alle risico’s van dien. Daarom doet prof. dr. Bart Meyns en zijn team al jaren onderzoek naar systemen die minder ingrijpend zijn voor de patiënt.

Goedgekeurd voor de Europese markt

Professor Meyns: "Ongeveer tien jaar geleden startte ik samen met de ingenieurs van de universiteit van Aken een researchproject rond hartfalen. Het researchproject werd opgemerkt door investeerders in de VS en daaruit ontstond in 2006 het spin-offbedrijf Circulite®. Jaren onderzoek, dierenproeven, optimalisatie, validatie en klinische studie resulteerde dus in de ontwikkeling van een eigen hartpomp, die Synergy® werd gedoopt. Het bedrijf kreeg onlangs officiële goedkeuring om deze hartpomp op de Europese markt te brengen."

Klein sneetje volstaat

“We hebben een techniek ontwikkeld waarbij via een klein sneetje onder het sleutelbeen een hartpomp geplaatst wordt via een speciale aanzuigcannule van de linkervoorkamer in het hart met uitstroom naar de armslagader. De hartpomp Synergy® heeft de grootte van een AA-batterij en is 90% lichter dan andere VAD’s. In 2007 werd de hartpomp bij de allereerste patiënt geplaatst. Dat was voor die man even spannend als voor ons. Vandaag lopen er al ongeveer 59 patiënten rond met deze kleine hartpomp. De resultaten zijn veelbelovend. De patiënt herstelt snel en kan zijn dagelijks leven hervatten. Daarvoor had de patiënt eigenlijk geen vooruitzichten."

Voor ambulante patiënten

“Het pompje is kleiner dan de grote hartpompen, maar het pompt ook minder debiet en geeft dus gedeeltelijke ondersteuning. De hartpomp is met andere woorden niet krachtig genoeg voor mensen met orgaanfalen, maar is vooral bedoeld voor ambulante patiënten. De ingreep is eerder licht te noemen. De patiënt is sneller weer bij bewustzijn en de borstkas hoeft niet opengemaakt te worden. Een  hart-longmachine is niet nodig en de patiënt kan sneller naar huis. Zelfredzaamheid wordt zo snel mogelijk bijgebracht. De patiënt moet zelf leren omgaan met het alarm van de batterij en zelf leren hoe hij zijn bloedwaarden moet inschatten. Hij wordt als het ware ‘gedemedicaliseerd’ want het is de bedoeling dat hij weer van het leven kan genieten."

Alleen batterij vervangen

Als er iets scheelt met het pompje, hoeft de borstkas niet opengemaakt te worden. Het volstaat de batterij te vervangen, net zoals bij een pacemaker. De patiënt moet wel leren leven met die batterij, die via een kabel door de huid met de buitenwereld in verbinding staat: hij moet er rekening mee houden bij het douchen en hij moet denken aan wondzorg. Voorts moet de patiënt bloedverdunners nemen om bloedklonters te vermijden. Zo'n klontertje is niet dramatisch, want het kan niet ‘wegschieten’. Maar het brengt de werking van de pomp in gevaar.

Bijkomende informatie