Op zaterdag 1 september beklommen zo’n 3 500 Belgen de Col du Galibier in het zuiden van Frankrijk. In barre weersomstandigheden fietsten negentien muco- en astmapatiënten, waarvan de helft van UZ Leuven, de berg op, samen met hun begeleidend arts, prof. dr. Lieven Dupont. De vriestemperatuur en sneeuw vormden een extra uitdaging en gaf aanleiding tot meer ademklachten bij de deelnemende patiënten. Toch slaagden alle patiënten erin veilig en wel de top of het voor hun vooropgesteld doel te bereiken.

Met dit initiatief, dat Climbing for Life heet, willen de organisatoren aan sensibilisering doen rond astma, mucoviscidose en andere longaandoeningen. Bovendien doet het initiatief aan fondsenwerving om concrete projecten rond astma en mucoviscidose te ondersteunen.

wegbewijzering

Interesse gewekt

Prof. dr. Lieven Dupont spreekt over een geslaagde tweede editie: “We hebben met de patiënten niet alleen een sportieve prestatie neergezet. We hopen vooral dat de media-aandacht bijdraagt tot de sensibilisering: het is mogelijk om als astma- of mucopatiënt aan sport te doen, het is zelfs aan te raden. Ik merk nu al dat andere patiënten die iets hoorden over het project, me aanspreken tijdens de raadpleging met vragen over hun eigen wens en mogelijkheden aan lichaamsbeweging en sport te doen.”

Hechte band

Prof. dr. Dupont: “Samen trainen voor Climbing for Life schept vanzelfsprekend een band onder de deelnemende patiënten. De groep die deelnam aan de eerste editie in 2011 hangt nog goed samen en heel wat van hen fietsten ook dit jaar weer mee. Het was voor mij ook dit jaar weer een voorrecht om deze groep te mogen begeleiden gedurende de voorbereiding en de klim.”

fietsers, climbing for life

Op naar de derde editie

Professor Dupont is enthousiast: “Er komt zeker ook een derde editie. Misschien wordt het een iets ander concept maar we blijven sowieso werken met astma- en mucopatiënten. Er fietsten dit keer ook vier getransplanteerde patiënten mee. Zij vormden een delegatie van het gelijkaardige project Transplantoux, getransplanteerde patiënten die jaarlijks de Mont Ventoux beklimmen.”

Meer weten?

Lees meer op de website van Climbing for Life.