Neuroloog Wim Robberecht krijgt EU-beurs voor innovatief onderzoek.
Neuroloog Wim Robberecht krijgt EU-beurs voor innovatief onderzoek.

Prof. dr. Wim Robberecht krijgt voor zijn onderzoeksproject over de neurodegeneratieve aandoening ALS een ERC-advanced grant, een EU-beurs voor eminent wetenschappelijk onderzoek.

Van inzichten naar behandeling

ALS is een progressief verlammende aandoening die tot nog toe volledig onbehandelbaar is. Professor Wim Robberecht wil via innovatieve modellen een therapeutische insteek op het spoor komen en werkbare medicatie ontwikkelen.

Vertrekken bij zebravis

De onderzoekslijn die professor Robberecht samen met zijn team uitzet, start bij de zebravis. Eerder kwam hij onder andere al op het spoor dat bij deze vis de receptor EphA4 van invloed is op het ziektebeeld. Die inzichten wil hij valideren via modellen bij grotere gewervelde dieren en nagaan hoe kan worden 'ingebroken' op de mechanismen achter de aandoening  Verder zal worden nagegaan in hoeverre de dierlijke modellen van toepassing zijn op ALS bij mensen met het oog op de ontwikkeling van medicatie.

Internationale samenwerking

Gezien de omvang en de complexiteit van het project worden bij het onderzoek heel wat researchgroepen zowel uit binnen- als buitenland betrokken.

Meer informatie