Positionering, handling en mobilisaties bij prematuren

Sommige kinderen kunnen na de geboorte afwijkende houdingen van hoofd, romp of ledematen vertonen. Door plaatsgebrek in de baarmoeder of een slechte spierfunctie kunnen spierverkortingen en abnormale standen van een gewricht optreden. Kinesitherapie kan helpen om dit te corrigeren.

Sommige kinderen kunnen na de geboorte afwijkende houdingen van hoofd, romp of ledematen vertonen. Indien de baby in de baarmoeder wegens plaatsgebrek of wegens een slechte spierfunctie onvoldoende heeft kunnen bewegen, dan kunnen er spierverkortingen en abnormale standen van een gewricht optreden.

Oorzaken

De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn. Al naargelang de onderliggende oorzaak, pathologie zullen de te verwachten resultaten verschillend zijn. Baby’s zijn nog zeer soepel zodat er bij vroegtijdige positionering, handling en mobilisaties het meeste kans bestaat op het verkrijgen van een optimale correctie. Ook comforttherapie heeft in de laatste decennia een belangrijke invloed naar langdurige outcome voor kinderen op een intensieve neonatale dienst.

Door vroegtijdige positionering, handling en ouderinstructies kunnen secundaire problemen soms vrij eenvoudig opgevangen worden. Tijdens het verblijf op neonatologie en zeker ook bij ontslag is het nuttig om aan de ouders praktische tips mee te geven. De wijze van opnemen, op schoot houden, in het bedje leggen… kan de strektonus en de asymmetrie in de hand werken of helpen afbouwen.
Vroeg starten met spel en activiteit in buiklig bevordert ook het verdere ontwikkelingsproces op een positieve en leuke manier. Dit bevordert daarbij dan ook de interactie van ouders met hun kindje.

Lees ook

 

Laatste aanpassing: 24 januari 2020