Elke kamer heeft een eigen ingang voor ouders, veel privacy en is toch goed toegankelijk voor zorgverleners vanuit de centrale werkzone.
Elke kamer heeft een eigen ingang voor ouders, veel privacy en is toch goed toegankelijk voor zorgverleners vanuit de centrale werkzone.

De dienst neonatologie nam onlangs haar intrek in een gloednieuw gebouw. De architectuur en het design zijn volledig gebaseerd op het concept ‘koesterende en ontwikkelingsondersteunende zorg’ voor vroeggeborenen en baby’s met een aangeboren aandoening.

Menselijk en liefhebbend

Koesterende zorg legt de nadruk op het menselijke en liefhebbende aspect in een omgeving waar spitstechnologie en medische vooruitgang centraal staan. Onderzoek toont aan dat de manier waarop prematuren worden opgevangen bepalend is voor hun levenskansen en algemene ontwikkeling.

Ook de interactie tussen ouder en kind heeft een grote impact op de ontwikkeling van deze vaak kritieke patiëntjes.

Daarom koos UZ Leuven voor de gulden middenweg tussen medische topzorg en een maximale inbreng van de ouders.

Privacy

Met de keuze voor uitsluitend individuele familiekamer op neonatale intensieve zorg is UZ Leuven een trendsetter in Europa. In drie cirkelvormige ‘baaien’ liggen telkens twaalf kamers rond een centrale werkzone voor artsen en verpleegkundigen.

Privacy voor ouders en hun baby’s wordt verzekerd door afzonderlijke kamers, aparte ingangen voor ouders en ziekenhuispersoneel, indirecte lichtinval, knusse hoekjes, hotelkamers voor ouders en een discreet gelegen rouwkamer.

Optimale zorgverlening

Optimale geneeskundige zorg en snelle medische interventies zijn verzekerd door onder andere de cirkelvormige structuur, die een uitstekend overzicht geeft op alle kamers. Energie-aansluitingen komen uit het plafond en monitors en infuuspompen staan op een mobiele arm.

Samenwerking

UZ Leuven werkte niet alleen met artsen, verpleegkundigen, ingenieurs en architecten aan het nieuwe concept, maar betrok ook de ouders intensief tijdens enquêtes en testfases van de nieuwe zorgkamers.

nieuwe afdeling neonatologie

In de pers