Gezond kan ook lekker zijn ... Barbeque op maat van Leuvense dialysepatiënten
Gezond kan ook lekker zijn ... Barbeque op maat van Leuvense dialysepatiënten

Dat je als dialysepatiënt ook kunt genieten van lekker eten en een zomers feestje, dat wilde de afdeling hemodialyse van het Leuvense niercentrum zijn patiënten graag laten ervaren. In samenwerking met de diëtisten van UZ Leuven en de facilitaire dienst organiseert het centrum daarom vandaag en morgen een heuse barbecue.

3x per week hemodialyse

Personen bij wie de nieren niet of onvoldoende werken, hebben nood aan een nierfunctievervangende behandeling: hemodialyse in het ziekenhuis of thuis, peritoneale dialyse of niertransplantatie. Patiënten die behandeld worden met hemodialyse in het ziekenhuis, moeten drie keer per week enkele uren lang gedialyseerd worden. De dialyse zorgt ervoor dat de afvalstoffen en het overtollige vocht uit het lichaam worden verwijderd.

Eet- en leefgewoonten

Wie hemodialyse volgt, moet nauwkeurig letten op zijn eet- en leefgewoonten. Het dieet zorgt er immers voor dat de afvalstoffen en het vocht dat zich opstapelt tussen twee dialyses door, beperkt blijft. Met deze barbecue speciaal op maat van dialysepatiënten wil de afdeling hemodialyse aantonen dat gezond ook lekker kan zijn en dat een nieraandoening het genieten van een gezellig zomerevenement niet in de weg hoeft te staan.

Meer informatie