Het Leuvense ‘slaaplabo’ bestaat intussen 20 jaar en behoort op technisch vlak tot de wereldtop.
Het Leuvense ‘slaaplabo’ bestaat intussen 20 jaar en behoort op technisch vlak tot de wereldtop.

Twintig jaar geleden schakelde UZ Leuven voor de eerste keer het CPAP-apparaat in als behandeling voor slaapapneu, een ernstige slaapstoornis. Van een echt slaapcentrum was toen geen sprake. Momenteel behoort het Leuvense ‘slaaplabo’ op technisch vlak tot de wereldtop. Er vinden 3.800 onderzoeken per jaar plaats.

Slaaponderzoek

In het centrum voor slaap-waakstoornissen van UZ Leuven zijn zeven dagen per week tien kamers beschikbaar voor slaaponderzoek. Jaarlijks starten ongeveer 500 patiënten een CPAP-behandeling. Deze behandeling zorgt voor positieve druk in de keel en biedt verlichting bij ernstige slaapapneu. Bij meer dan 50 patiënten met een ernstige spierziekte wordt jaarlijks thuisbeademing aangeleerd.

Toonaangevend slaaplaboratorium

In 2013 werden nieuwe polysomnografen met gesofisticeerde software en video-opnamefaciliteiten geïnstalleerd. Daardoor hoort het centrum technisch tot een van de meest geavanceerde klinische slaaplaboratoria ter wereld. De afdeling wordt geleid door drie arts-pneumologen met ruime expertise in de materie. Prof. dr. Bertien Buyse behaalde dit jaar als een van de vier artsen in België de Europese certificering van ‘Expert in Sleep Medicine’.

Multidisciplinair team

Een oplossing voor slaapproblemen is niet altijd eenduidig. Daarom werkt een team van pneumologen, psychologen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, administratieve en logistieke medewerkers nauw samen met artsen van neurologie, neus-keel-oorziekten, de obesitaskliniek, kinderartsen en tandartsen. Deze multidisciplinaire werking maakt het centrum tot een referentie voor diagnose en behandeling van slaapproblemen.

Openhuisdag slaaplabo

Op 17 oktober zette het slaaplabo zijn deuren open tijdens een openhuisdag naar aanleiding van het 20-jarig bestaan.

Meer info