Géraldine, verpleegkundige bij LUMOS

“Toen ik als verpleegkundige in UZ Leuven startte, hoorde ik voor het eerst over de organisatie LUMOS. Hun visie, missies en filosofie spraken me meteen aan! Ik had tijdens mijn opleiding al stage gelopen in Rwanda en daar is mijn voorliefde voor het Afrikaanse continent ontstaan.

Het opstarten van lokale, duurzame projecten afgestemd op de noden en beschikbaarheden van de partnerziekenhuizen is ontzettend waardevol. Dit is dan ook wat LUMOS doet. In 2019 ging ik voor het eerst mee op missie naar Butare (Rwanda) met een fantastisch team van verpleegkundigen, artsen, professoren en leden van het technische team. Dit was een zeer verrijkende ervaring, zowel op maatschappelijk als professioneel vlak. Er wordt van LUMOS uit op verschillende manieren ondersteuning geboden: duurzame projecten worden op poten gesteld waar jaar na jaar aan wordt verder gewerkt, teaching aan bed voor arts en verpleegkundige, powerpointsessies met medische- en verpleegkundige onderwerpen worden uitgewerkt op basis van de kennis- en vaardigheidsnoden, en nog zo veel meer. Indien bepaalde apparatuur of materialen noodzakelijk blijken om doelen te behalen of betere zorg te kunnen bieden tracht LUMOS dit lokaal aan te kopen of wordt nieuw of duurzaam gebruikt materiaal vanuit België verscheept.

In de twee weken dat we ter plaatse waren, hebben we zo een heleboel zaken kunnen verwezenlijken en ook een fijne band kunnen opbouwen met het lokale personeel en andere vrijwilligers. Kortom, een ervaring om nooit te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar.”

Laatste aanpassing: 26 april 2022