Antibioticaresistentie in Sub-Sahara Afrika - LUMOS

25 april 2022
Dr Sien Ombelet in labo Benin bloedkweken

Dr Sien Ombelet deed in het kader van haar doctoraat onderzoek naar antibioticaresistentie in het labo van het ziekenhuis te Boko, Benin onder de vlag van ITG en in samenwerking met LUMOS. Antibioticaresistentie wordt immers wereldwijd een steeds groter probleem. Hieronder volgt de samenvatting van haar studie.

"In deze studie worden de resultaten beschreven van de implementatie van bloedkweken in het ziekenhuis in Boko, in samenwerking met LUMOS. Hoewel we weten dat resistentie tegen antibiotica een groot en toenemend probleem is wereldwijd, zijn lokale data over antibioticaresistentie schaars in Sub-Sahara Afrika. Dit komt vooral omdat weinig laboratoria in kleinere ziekenhuizen daar uitgerust zijn om antibioticaresistentie correct te detecteren. In het ziekenhuis van Boko werden bloedkweken ingevoerd bij patiënten met symptomen van bloedbaaninfectie in 2017. Tussen oktober 2017 en maart 2020 werden 3140 bloedkweken afgenomen, vooral bij kinderen < 15 jaar (2471; 78.7%). In 383 van deze bloedkweken (12.4%) werd een pathogeen gevonden. De meest voorkomende pathogenen waren Klebsiella pneumoniae (15.6%), Salmonella Typhi (15.3%) en Staphylococcus aureus (13.5%). Het was een opvallende bevinding dat er zoveel Salmonella Typhi werd gevonden, omdat dit veel meer bleek voor te komen in Benin dan in gelijkaardige settings zoals de Democratische Republiek van Congo.

Resistentie tegen breed-spectrum antibiotica was wijdverspreid, vooral bij Gram-negatieve bacteriën; zo bleek 77.6% van de Klebsiella pneumoniae isolaten resistent tegen derde-generatie cefalosporines, een veel gebruikt antibioticum in het ziekenhuis van Boko. Resistentie tegen methicilline bij Staphylococcus aureus, een andere belangrijke pathogeen, was gelukkig minder hoog (22.4%).

Besmetting van de bloedkweken met bacteriën afkomstig van de huid en de omgeving kwam veel voor (16.9% van de bloedkweekflessen bleken besmet); dit toont aan dat er bij de afname van de bloedkweken nog onvoldoende gelet wordt op desinfectie van de huid.

Samengevat, implementatie van bloedkweken in het ziekenhuis van Boko heeft veel inzicht verschaft in welke pathogenen er veel voorkomen en hoe vaak deze bacteriën resistent zijn tegen antibiotica. Deze data kunnen worden gebruikt om de antibioticarichtlijnen van het ziekenhuis aan te passen. Opvolgen van kwaliteitsparameters, zoals de mate van besmetting van bloedkweken tijdens afname, is belangrijk om de kwaliteit van de bloedkweken te verbeteren."

Het volledige artikel kan je hier vinden.

Gerelateerd

Meer nieuws over "LUMOS"

Vrijwilliger Michaël vertelt over zijn werk in Benin

23 november 2021
LUMOS is de vrijwilligersorganisatie en drijvende kracht achter de medische ontwikkelingssamenwerking tussen UZ Leuven en zijn partnerziekenhuizen in Afrika. Vrijwilliger Michaël Verwimp getuigt: "De opdracht was één groot avontuur."
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Betere ziekenhuishygiëne in het Zuiden dankzij Vlaamse subsidies

26 februari 2021
Een goede ziekenhuishygiëne is een essentieel element van kwalitatieve zorg. In partnerziekenhuizen in het Zuiden is het helaas niet altijd evident om dat te realiseren. Dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant kon LUMOS in Rwanda toch een aantal initiatieven rond ziekenhuishygiëne realiseren.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Financiële ondersteuning voor drie ambitieuze LUMOS-activiteiten

9 maart 2020
Dankzij een toelage van Provincie Vlaams-Brabant, een gift vanuit Rotary Club Zaventem en een succesvolle benefietstand op de Leuvense kerstmarkt, zijn er extra middelen beschikbaar voor de realisatie van enkele LUMOS-activiteiten. Onder meer de verbetering van de ziekenhuishygiëne in Rwanda staat op het programma.
Lees meer
Laatste aanpassing: 28 april 2022