Invloed van kankerbehandeling op de vrouwelijke vruchtbaarheid

Omdat eicellen erg gevoelige cellen zijn, kunnen chemotherapie en bestraling een directe impact hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Dit effect kan bestaan uit het verminderen van de uitrijping van eicellen en/of de aantasting van de voorraad eicellen. Eicellen kunnen immers niet opnieuw aangemaakt worden door het lichaam.

Dit effect kan tijdelijk en omkeerbaar zijn, zoals het uitblijven van menstruaties tijdens de chemotherapie en kort nadien. Dit gebeurt bij de meeste chemotherapiebehandelingen. De cyclus kan spontaan opnieuw starten maanden of jaren na de chemotherapie.

Het is ook mogelijk dat er een blijvend negatief effect is, met ofwel het definitief uitblijven van de menstruatie (vroegtijdige menopauze) of een verminderde functie en reserve van de eierstokken zonder het uitblijven van de menstruatie.

Of het effect tijdelijk of definitief is, is afhankelijk van meerdere factoren zoals het type chemotherapie, de dosis chemotherapie en de leeftijd van de vrouw. Rechtstreekse bestraling op de eierstokken heeft nagenoeg altijd blijvende schade tot gevolg.

Volgende methodes zijn beschikbaar om onvruchtbaarheid door kankerbehandeling te vermijden:

  • Invriezen van embryo's
  • Invriezen van onbevruchte eicellen
  • Invriezen van eierstokweefsel
  • Hormonale onderdrukking van de eierstokfunctie
  • Operatief verplaatsen van de eierstokken buiten het bestralingsveld

Meer uitleg over deze methodes kan u terugvinden in deze brochure.