In enkele recente krantenartikels verscheen de boodschap dat de wachtlijsten voor spermadonoren bij een ivf-bevruchting in fertiliteitscentra zijn weggewerkt. Professor D’Hooghe, coördinator van het Leuvens universitair fertiliteitscentrum, ontkent met klem.

Blijvend tekort spermadonoren

“We zouden willen dat dat waar is, maar de realiteit toont het tegendeel. Elk jaar, elke maand blijft het een strijd om voldoende nieuwe donoren aan te trekken. Door de wetgeving in de ons omgevende landen, waar de anonimiteit van donors in vraag wordt gesteld, merken we zelfs dat mensen in ons land aarzelen om zich nog als donor kandidaat te stellen. Gelukkig is de wetgeving in België goed geregeld: de anonimiteit staat niet ter discussie.”

Invriezen sperma is niet hetzelfde als donatie

“De stijging van het aantal mannen die sperma laten invriezen, heeft waarschijnlijk met andere zaken te maken. Bijvoorbeeld met kankerpatiënten die met chemo starten en eerst nog sperma willen laten invriezen. Maar ook in die groep zien wij geen stijging in ons ziekenhuis: wij bieden die mogelijkheid al langer aan. Je mag geen appelen met peren vergelijken: zaadcellen die worden ingevroren door kankerpatiënten hebben niets te maken met mensen die uit altruisme sperma afstaan om koppels met vruchtbaarheidsproblemen te helpen.”

Help het tekort op te lossen

Lees hoe u (anonieme) spermadonor wordt.