Wetenschappers van VIB en KU Leuven hebben mogelijk een manier ontdekt om uitzaaiing van kanker tegen te gaan. Door een teveel aan suikers in een tumor ontwikkelen de bloedvaten zich veel te chaotisch, waardoor kankercellen kunnen ontsnappen naar andere lichaamsdelen.

Nieuw onderzoek toont aan hoe macrofagen, een type witte bloedcellen, suiker kunnen ‘stelen’ van de cellen die bloedvaten vormen. Zo ontstaat een sterkere bloedvatenbarrière die de tumorcellen op hun plaats houdt.

Gen blokkeren

Het onderzoeksteam zocht naar manieren om de werking van macrofagen te beïnvloeden door één specifiek gen in die cellen te blokkeren. Daardoor veranderde het metabolisme van de macrofagen: ze waren in staat om meer suiker op te nemen en om te zetten naar energie. De resultaten verschijnen in het gezaghebbende vaktijdschrift Cell Metabolism.

Genetisch profiel

Prof. dr. Hans Prenen, specialist digestieve oncologie in UZ Leuven; is mede-auteur van het onderzoek. Hans Prenen: “Macrofagen spelen een heel belangrijke rol bij kanker. Langs de ene kant hebben ze een antitumorale rol door kankercellen te vernietigen, langs de andere kant kunnen ze de groei van kankercellen stimuleren en zelfs het ontstaan van uitzaaiingen in de hand werken.

In het verleden toonden we al bij patiënten met dikkedarmkanker aan dat monocyten, de voorlopercellen van macrofagen in het bloed, een veranderd genetisch profiel hebben en dat dat kan gebruikt worden om een diagnostische test te ontwikkelen. Lees meer.

Functie ontrafelen

“In het huidige onderzoek focusten we op de functie van één van die veranderde genen in macrofagen wanneer ze in contact komen met kanker. Dit onderzoek leerde ons dat door het specifiek gen uit te schakelen, uitzaaiingen van kankercellen kunnen tegengehouden worden. Door de functie te ontrafelen van dergelijke genen, hopen we hiermee ook in de toekomst therapeutisch te kunnen aan de slag gaan.”

Meer informatie