Evolutie naar moleculaire therapie

Het aantal kankerpatiënten in UZ Leuven neemt niet af: het voorbije jaar zag het ziekenhuis er 5.000. Maar de nieuwe gepersonaliseerde manier van kankerbehandeling zorgt voor minder nevenwerkingen. “De evolutie naar moleculaire therapie zet zich door bij alle vormen van kanker”, vertelt prof. dr. Ignace Vergote.

Belangrijkste vooruitgang van de laatste jaren

Professor Vergote is gynaecologisch oncoloog en voorzitter van het Leuvens kankerinstituuut. Hij beschouwt de moleculaire therapie als de belangrijkste vooruitgang van de laatste jaren. Moleculaire therapie is een alternatief voor chemotherapie. “Bij chemo bestrijd je tumoren door de celdeling te stoppen”, aldus professor Vergote. “Maar daarmee vernietig je ook de goede cellen, zoals de rode en witte bloedcellen. Met alle vervelende neveneffecten van dien, zoals misselijkheid, haarverlies of infectiegevaar.”

Gepersonaliseerd geneesmiddel

Moleculaire therapie daarentegen begint met het bestuderen van de tumor van een patiënt. “Onderzoekers bekijken welke genetische verandering die tumor ondergaan heeft: welke factoren zorgden ervoor dat de tumor kon ontstaan? Welke producten scheidt deze tumor af? Waardoor krijgt het gezwel meer bloedtoevoer of energie of waardoor ontsnapt het aan het normale afweersysteem van het lichaam? Op basis van dat onderzoek ontwikkelt men dan een gepersonaliseerd geneesmiddel, dat de tumor moet afremmen.”

Werkt zoals lasergerichte bom

“Ik vergelijk chemo wel eens met een atoombom”, zegt professor Vergote. “Die maakt alles kapot. Moleculaire therapie is dan een lasergerichte bom die enkel schiet op dat ene bepaalde doel. Het is een individuele manier van behandelen, waarbij de medicatie anders is bij elke tumor en patiënt.” Borstkanker was een van de eerste kankers waarbij de moleculaire therapie werd toegepast. Ondertussen wordt de behandeling voor zowat alle vormen van kanker gebruikt.

Toekomst enkel moleculaire therapie

Professor Vergote verwacht dat de tendens zich de komende jaren nog zal veralgemenen. “Voorlopig is een kankerbehandeling meestal een combinatie van chemo en moleculaire therapie. Maar ik verwacht dat we in de toekomst patiënten vaak enkel met moleculaire therapie zullen behandelen. Voorlopig gaat het stapje voor stapje, maar er wordt massaal veel onderzoek gedaan naar deze nieuwe ontwikkelingen.”

In de media

Naar aanleiding van de dag tegen kanker gaf prof. dr. Vergote enkele interviews over moleculaire therapie. Bekijk en lees de interviews op: