Leestips 2023

“Reading is like travel, allowing you to exit your own life for a bit, and to come back with a renewed, even inspired, perspective.” ― Laurie Helgoe

Wat is er heerlijker dan je helemaal te laten meenemen door een boek, de personages te leren kennen, nieuwe plaatsen te ontdekken?

En het goede nieuws is dat je er helemaal niets voor nodig hebt, het is allemaal al hier in huis aanwezig. De bibliotheek van Gasthuisberg is verhuisd en minder zichtbaar, maar ze herbergt nog steeds een schat aan verhalen.

We stellen er graag enkele voor:

De acht bergen - Paolo Cognetti

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen. In het Noord-Italiaanse Val d’Aosta ontdekken ze een dorpje, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

‘De acht bergen’ is een meesterlijk boek over eenzaamheid, familierelaties en vriendschap en over de mens tegenover de pracht en de kracht van de natuur.

Een man die Ove heet - Frederik Backman

Ove is negenenvijftig jaar oud. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem 'de bittere buurman'. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en achter zijn pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal.
Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, haveloze katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan. Een boek om bij de lachen en te wenen, en om voor altijd in je hart te sluiten.

Rode rozen en tortilla's - Laura Esquivel

Een zinnenstrelend, geurig sprookje en een familiesaga. Verteller is Tita's achternicht. Tita zelf is door de traditie veroordeeld om ongehuwd te blijven zodat ze voor haar moeder kan zorgen. Met haar Grote Liefde, Pedro, kan ze alleen communiceren door de maaltijden die ze voor hem bereidt. Bittere tranen op de bruidstaart huilt ze, als hij trouwt met haar oudste zus. En die tranen veroorzaken een catastrofe op hun huwelijksfeest.

Een magische roman, door de bovennatuurlijke gebeurtenissen en de zuiders-exotische sfeer. Met recepten om tijdens het lezen bij te watertanden en helemaal weg te dromen.

Kleine dagen - Bernard Dewulf

Liever non- fictie? De columns van de in 2021 overleden Bernard Dewulf zijn juweeltjes. Hij kijkt naar zijn dagelijkse omgeving: het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht - een kleine wereld waarin soms grootse dingen gebeuren, ook al gebeurt er schijnbaar niets. Zo kijkend en schrijvend ontstaat stukje bij beetje Kleine dagen: een kroniek in miniaturen van de gloed van het gewone.

Meer zin in een stripr(reeks)?

Kwik en Flupke zijn ondeugende jongens die altijd vakantie lijken te hebben, uitermate geschikt om in de zomer te lezen.

‘Vrouwen in wit’ is natuurlijk ook heel toepasselijke lectuur in het ziekenhuis.

Le fabuleux destin d'Amelie Poulain - Jean Pierre Jeunet

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

Een modern sprookje dat je betoverd met prachtige beelden en muziek en je ontvoert naar Parijs. Om te dromen en te koesteren.

The secret history - Donna Tartt

‘The Secret History’ is an original, dark academia fiction. The story is centered around six students who study at a prestigious New England college. The narrator is one of the six students, Richard. He is reflecting upon the events that led to the murder of their friend Edmund “Bunny” Corcoran. The hauntingly mysterious occurrences leading up to the murder are revealed one by one as Richard tells the story years later.

Under the influence of a charismatic classics professor, the eccentric misfits discover a way of thought and life that is a world away from their banal contemporaries. However, their search for the transcendent leads them down a dangerous path which is beyond human constructs of morality.

Donna Tartt’s first novel became an instant bestseller and is now considered a modern classic. The Secret History is “like an inverted detective story”. In the novel the circumstances and lasting effects of Bunny’s death are explored, with a significant focus on the socially isolated group of students, which he was a part of.

La vérité sur l'Affaire Harry Quebert - Joël Dickers

À la fin de l’été 1975, à Aurora, dans le New Hampshire, Nola Kellergan, une jeune fille de 15 ans, disparaît dans des conditions mystérieuses.
Au printemps 2008, à New York, Marcus Goldman, jeune écrivain à succès, est dans la tourmente: il est incapable d’écrire le nouveau roman qu’il doit remettre à son éditeur. Dans l’espoir de retrouver l’inspiration, il décide de se rendre à Aurora, auprès de son ami et ancien professeur d’université, Harry Quebert, l’un des écrivains les plus respectés du pays.
C’est peu après le retour de Marcus à New York que tout bascule: le cadavre de Nola Kellergan est retrouvé dans la propriété d’Harry Quebert. Celui-ci, accusé du meurtre de la jeune femme, est immédiatement arrêté par la police.
Convaincu de l’innocence de Harry, Marcus abandonne tout pour se rendre dans le New Hampshire et mener sa propre enquête. Il est rapidement dépassé par les événements: l’enquête s’enlise et il fait l’objet de menaces. Pour innocenter Harry et sauver sa carrière d’écrivain, il doit absolument répondre à trois questions: Qui a tué Nola Kellergan? Que s’est-il passé à Aurora durant l’été 1975? Et comment écrit-on un roman à succès ?

De bilbiotheek UZ Leuvven

Dit en al het andere materiaal van de bib is ook online te vinden in de catalogus.

Vrijwilligers brengen het heel graag naar de kamer.
Indien lezen fysiek moeilijk is, is er ook een uitgebreid aanbod aan luisterboeken met een speciale Daisy- speler. Vraag ernaar!
De bibliotheek bevindt zich op de gele pijl, derde verdieping en is toegankelijk voor bezoekers van maandag tot en met donderdag van 11u-14u.

Veel leesplezier!

Laatste aanpassing: 15 september 2023