Transport van bloedstalen gebeurt bijna volledig automatisch.
Transport van bloedstalen gebeurt bijna volledig automatisch.

Transport bijna volautomatisch

Sinds kort gebeurt het transport van de bloedstalen op de dienst laboratoriumgeneeskunde bijna volledig automatisch. Drie vierde van de stalen wordt zelfs niet meer door een laborant aangeraakt.

Het buisje waarin uw bloed is afgenomen krijgt onmiddellijk allerlei codes mee, waardoor de computer en de verschillende analysetoestellen weten wat er allemaal onderzocht moet worden. Bij elk bloedstaal zit ook een aanvraagformulier waarop de arts heeft ingevuld wat er in het labo moet gebeuren.

Transportband met bloedstalen

Als de bloedstalen in het laboratorium toekomen, scant een logistiek medewerker ze in. Elke tube krijgt een etiket met daarop een unieke barcode die aangeeft welke onderzoeken er moeten gebeuren.

De bloedstalen worden op het nieuwe tracksysteem gezet. Vergelijk het met een transportband waarlangs verschillende analysetoestellen staan. Eenmaal uw bloed op het tracksysteem
zit, stippelt de computer de weg uit die het bloed moet volgen om alle analyses te doorlopen.

Dringend analyse nodig? Dat kan binnen 30 minuten

Tijdens een operatie moet de chirurg soms snel beslissingen nemen op basis van bloedstalen. In zo'n gevallen is er een spoed-afhandeling: bloedstalen die toekomen met een rooskleurig aanvraagformulier zijn dringend en kunnen binnen 30 minuten worden afgewerkt.

Meer weten