Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis

Met Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis slaan het Fonds kunst voor het kinderziekenhuis UZ Leuven en M – Museum Leuven de handen in elkaar. Samen ontwikkelen we een duurzaam kunstproject in het hart van het nieuwe vrouw- en kindziekenhuis.
Muze en kunst voor het kinderziekenhuis

Toegangspoort tot wereld van kunst

Met Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis krijgen zieke kinderen en jongeren, die geconfronteerd worden met een ziekenhuisverblijf, een toegangspoort tot de wereld van de kunst. En die wereld is bij uitstek grenzeloos.

Het ziek zijn en de ziekenhuiscontext geraken even op de achtergrond, verbeelding en creativiteit kunnen werkelijke vreugde brengen.

Ruimte voor creatieve expressie en veerkracht

Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis focust op creatieve expressie en veerkracht en wil daarom kinderen, zorgverleners én hun ouders samenbrengen in een atmosfeer waarin gevoelens en verlangens tot uiting komen, en dat op een creatieve manier. Kinderen en jongeren krijgen de kans om met hun talenten en met hun eigen verhaal buiten de ziekenhuiskamer te treden. Ze leven zich uit, geven hun ziekte een plaats en ontwikkelen een eigen stem.

Emoties krijgen een plaats

Het is verbazend hoe sterk een ziekenhuisverblijf invloed kan hebben op wat er leeft in de kinderen, maar ook in jezelf en anderen. Onbekende gedachten en emoties komen vrij bij de ervaring van ziek zijn. Waar verlangen jonge patiënten naar? Waar dromen ze van? Wat vrezen ze? En hoe zit dat bij volwassenen? Via kunst en creativiteit kunnen die emoties een plaats krijgen.

Kinderen en jongeren krijgen kansen om hun muzische talenten te (her)ontdekken en zo hun veerkracht te vergroten. Kunst biedt de mogelijkheid om in te spelen op de vele emoties en de gevoelens van kinderen en jongeren. Belangrijk daarbij is dat kunstenaars uit verschillende muzische disciplines hen inspireren.

Stimuleren van creatieve expressie door interactie met kunstenaars

Interactieve ontmoetingen met diverse kunstenaars en artiesten, waarin zowel muziek, tekenen en beeldhouwen als dans en theater aan bod komen, stimuleren de kinderen in het kinderziekenhuis tot creatieve expressie.

Zo beleven ze betekenisvolle momenten die hun zorgen even doen vergeten in een wereld waarin het ziek zijn alles overheerst.

Ook voor de kunstenaars is de interactie en creativiteit met zieke kinderen een bijzondere ervaring, die hun artistiek engagement een bijkomende dimensie geeft en ook inspireert.

Kunstenaars krijgen een duurzame band met Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis. We overstijgen de ‘one shot’. Zo kunnen de kinderen en jongeren ook verder groeien binnen een bepaalde discipline.

Tentoonstelling in de Muze-hotspot en M - Museum Leuven

De resultaten van de workshops en ateliers worden ook getoond in de Muze-hotspot zodat ouders en vrienden van de deelnemers mee kunnen genieten.

Indien mogelijk worden de resultaten ook gedeeld in M - Museum Leuven. Zo krijgen bezoekers in M de kans om te begrijpen wat er zich afspeelt achter de ziekenhuismuren.

Ze ontdekken er creatieve expressie en verhalen van verdriet, onzekerheid en wanhoop, maar ook van hoop en veerkracht. Kunst wordt op die manier een ultiem communicatiemiddel.

Over het project

UZ Leuven en M – Museum Leuven geloven sterk dat Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis een meerwaarde kan betekenen voor de zieke kinderen en jongeren, hun omgeving en de zorgverleners.

Pioneersrol

We creëren daarvoor ook een groot draagvlak binnen UZ Leuven, M – Museum Leuven en de stad Leuven. UZ Leuven wil met het project een pioniersrol opnemen in België. De expertise en ervaring zal onderzocht en gecommuniceerd worden naar de zorgwereld, zowel in binnen- als buitenland.

Duurzame en professionele samenwerking

UZ Leuven wil dit engagement op professionele en duurzame wijze realiseren en gaat daarom een samenwerking aan met M – Museum Leuven als inhoudelijke en creatieve kunstpartner.

Geneeskunst

Met het kunstproject Muze en Kunst voor het kinderziekenhuis willen we over de grenzen van de klassieke geneeskunde heen evolueren naar een werkelijke ‘geneeskunst’.

Laatste aanpassing: 17 januari 2023