Terugblik workshops en voorstellingen Kunst voor het kinderziekenhuis

Vertel- en muziektheater

Enkele zesdejaarsstudenten Woord van het Lemmensinstituut brachten deze week vertel- en muziektheater voor onze kinderen van het kinderziekenhuis. Ze wisselden sprookjesachtige verhalen af met enkele zeer bekende meezingers. Het was een succes!

Vertel en muziektheater

Ballonnen

Ook in het kinderziekenhuis werd er Carnaval gevierd! En wat hoort er bij Carnaval? Jawel! Ballonnen. De kinderen leerden zelf hun ballonnen plooien in allerlei kleuren en vormen met de hulp van Leen van Gribadoe!

Ballonworkshop

Kapitein Winokio

Een zalig concert van de heerlijke kapitein Winokio met zijn schitterende Pleisterliedjes!?

Kapitein Winokio in UZ Leuven

Teddy Bear-Hospital

Op woensdag 13 maart kwamen de studenten geneeskunde (BeMSA) langs op de kinderafdelingen met hun Teddy Bear-Hospital.

Alle gehospitaliseerde patiënten mochten die dag naar een klein ingericht ziekenhuisje in de speelzaal van hun afdeling komen en daar hun zieke knuffelbeer verzorgen of bekende spelletjes spelen met als thema ‘het ziekenhuis’.

De teddydokters gingen ook langs bij patiënten die niet van de kamer mochten.

Teddybear hospital

De virtuele ruimte

In april was er de workshop 'De virtuele ruimte' gegeven door Artforum VZW. Door hun eigen fictieve wereld te verzinnen, tekenden de kinderen hun zelfgemaakte achtergrond. Dan gingen ze voor het groene scherm staan net zoals een weerman en dankzij het Hollywood special effect, konden ze door hun eigen tekening wandelen.

Virtuele ruimte

Actie met een boek

Hoe cool zou het zijn als je je eigen eiland kon verzinnen? ! Tekenaar Pieter Gaudesaboos en auteur Brunhilde Borms hielpen ons met de superleuke opdrachten in hun doeboek, zoals: ontwerp een vlag voor je eiland, stel de kleding van je landgenoten samen, verzin nationale feestdagen zoals ‘computerspeldag’ of ‘pyjamadag! Een wonderbaarlijke workshop vol verrassingen!

Actie met een boek

Boek Brésiliënne

We trakteerden de kinderen op een heerlijk…Boek Brésiliënne! We luisterden en keken naar grappige, spannende, stoere, romantische, ontroerende, sprookjesachtige en muzikale verhalen gebracht door Brigitte Mertens en Lucas Heytens.

Boek Bresilienne

XL-painting

Deze week konden de kinderen in UZ Leuven zich helemaal uitleven met allerlei tekenmateriaal en technieken tijdens de workshop ‘XL-painting’. Ze werden echte XL-kunstenaars met XL-borstels en XL-schilderijen!

XL painting

Theater met Compagnie Satelliet

Compagnie Satelliet nam de kinderen van het kinderziekenhuis mee op pad in een meespeel- en belevingstheater ‘De Bovenkamer’ waarin dromen, geheimen en herinneringen elkaar ontmoeten. Deze compagnie wordt bestuurd door 2 knotsgekke dames die zowel van theater als beeld houden. Ze namen de kinderen mee door de tijd en gingen samen op zoek naar een nieuwe wereld waarin oude spullen tot leven komen…

theater

Muziek, theater en zang

Dankjewel aan de studenten van het 6de middelbaar van het Lemmensinstituut! Zij brachten vorige week muziek, theater en zang in het kinderziekenhuis.

Bedankt voor de fijne optredens voor onze kinderen! Nadien kregen ze uitleg over de muziektherapie in het kinderziekenhuis.

theater

Fotoshoot

Vorige week werden enkele kinderen van UZ Leuven voor eventjes ‘VIP’s in het kinderziekenhuis’.

Ze werden uitgenodigd door fotograaf Alberto Saleh voor een heuse fotoshoot met voorafgaande haarstyling en make-upsessie.

De kinderen werden als echte helden en sterren gefotografeerd. Dit event kreeg heel veel persaandacht en kon je dus ook zien op het nieuws en in de kranten de dag nadien.

Fotoshoot kinderziekenhuis

Kerstkamishibai

Op 20 december bracht het ABC-huis een kerstig kamishibai-verteltheater voor alle kinderen in het kinderziekenhuis.

Het werd een sfeervolle namiddag op de verschillende speelzalen en achteraf werd al een beetje kerst gevierd met een heuse kerststronk.

Kerstkamishibai

Poppenkast

Clown Flippo is wat uitgekeken op circus Taraboem en vertrekt naar een groot Amerikaans circus. Tot overmaat van is Ricardo Trapeze, de Italiaanse ster, tijdens een repetitie van zijn trapeze gedonderd. Hoe moet het nu verder? Kan een nieuwe clown gevonden worden? Gaat de dochter van de circusdirecteur, die de leeuwen temt met haar gouden zweep, in op de verliefde blikken van de ongelukkige Ricardo? Kan Bongo de aap misschien de zaak redden? Of loopt alles in het honderd?

Poppenkast

Geurtjes en kleurtjes

In de workshop geurtjes en kleurtjes werden de kinderen eerst getest op hun geurkennis met een geurtjeskwis. Daarna kozen ze een lekker geurtje uit die ze dan gebruikten om een badbruisbal te maken. Met de handen naar hartenlust mengen, kleuren, geuren en in een vormpje steken om zo te komen tot een echte bruisbal!

Geurtjes en kleurtjes

Programmeren

Op een eenvoudige en speelse manier leerden de kinderen vorige week programmeren. Ze maakten hun eigen spelletje en leerden een mBot robot besturen via een computer. Hoe cool is dat!

workshop programmeren voor kinderen

Het uur bij Tuur

Tekenaar Frank Daenen gaf een workshop rond het boek ‘Het uur bij Tuur’. Na het voorlezen van gedichtjes uit dit boek toonde hij wat voor geweldige dingen je met tekeningen kunt doen! Tijdens de workshop nam hij ook even zijn gitaar in de hand om samen het ‘Wippende kippenlied’ te zingen. Kortom…voorlezen, tekenen, zingen,… het was voor elk wat wils!

Het uur bij Tuur

Striptekenen

Striptekenares Vero Beauprez leerde ons een striptekenfiguurtje tekenen met alle mogelijke emoties. Daarna tekenden we onze figuren op twee papieren dobbelstenen en schreven we enkele vragen en antwoorden in de tekstballonnetjes. Als we dan de dobbelstenen gooiden, kregen we telkens een nieuw stripverhaal!

Striptekenen

How to make How to filmpjes

In de workshop ‘How to make HOW TO-filmpjes’ filmden de kinderen, op een gekke manier, met een I –pad hun eigen verzonnen uitvindingen. Het was een leuke namiddag waarin iedereen zijn film-en acteurkunsten kon laten zien.

Kerstspecial: muziektheater

Het Fonds Kunst voor het Kinderziekenhuis organiseerde een kerstspecial: Muziektheater ‘Het herderinnetje en de schoorsteenveger. Muziekgezelschap Pardoes bracht dit fantastische sprookje van Hans Christian Andersen tot leven.

Met een knapzakje vol instrumenten konden de kinderen mee rinkelen, tokkelen, zingen en marcheren… Het werd een gezellige, muzikale namiddag!

Kunstweek

Op zondag 20 november was het nationale Kunstendag voor kinderen. In UZ Leuven maakten we er een kunstige WEEK van.

Met eerst op dinsdag een workshop ‘Ik ben Pierre Alechinsky’ waarin de kinderen op stap gingen met papier en oliepastels om eerst afdrukken te maken en vervolgens dit om te toveren tot een fabelachtig verhaal.

Op de kunstendag zelf kwam het ABC-huis langs met een echt Kamishibai-verteltheater. Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elk blad geeft een andere scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen en vertelt zo het verhaal.

Circus

O.l.v. Lieven van circus Circolito leerden onze kinderen allerlei circustechnieken kennen en gebruiken! Het was een supertoffe circusworkshop waar de kinderen en de ouders van genoten!

Yoga en Tai Chi

De patiënten en hun ouders werden deze keer in de wereld van de Yoga en Tai Chi ondergedompeld. Onze eigen spelbegeleidster May bracht hun enkele leuke yoga- en Tai Chi- houdingen aan!

De leukste was de zonnegroet!

Programmeren voor beginners

De patiënten leerden op een eenvoudige en speelse manier programmeren met het programma SCRATCH. Ze maakten hun eigen computerspelletje en lieten via hun computer een robot (M-bot) bewegen. Het was een groot succes en dat dankzij het enthousiasme van de coaches van Coderdojo Belgium die het aan onze kinderen op de afdeling aanleerden.

Servies beschilderen

Vandaag stapten de patiënten van het kinderziekenhuis in de wereld van het servies schilderen. We maakten een eigen ontwerp en tekenden dat met potlood op een bord, een tas of een potje. En dan gingen we aan het schilderen met keramiekverf. Deze mooie kunstwerkjes gingen daarna in de oven en worden opgestuurd naar alle deelnemers van de workshop.

Naaiworkshop

We naaiden met de patiënten schattige uiltjes en leuke olifantjes tijdens de naaiworkshop. Er werd een korte naai-initiatie met een echte naaimachine gegeven. Er werd hard gezwoegd en de resultaten mochten er dan ook zijn!

Goochelshow

Een echt goochelaar kwam langs op de dagzaal en in Villa Nelson. Iedereen kon genieten en met verbazing kijken naar al zijn goochelkunsten! Sommige kinderen werden even zelf goochelaar!

Optreden Sing for Smiles

Onlangs kwam een groepje meisjes Sing for Smiles, waaronder Juliette Van Dam van the voice kids, liedjes en melodietjes zingen voor de kinderen in het kinderziekenhuis en hun families. Met hun muziek willen ze de patiënten opbeuren en even hun zorgen doen vergeten.

Koning van papier

De Koning van Papier bracht een bezoekje in het kinderziekenhuis. Via pop-ups en andere papieren foefelarijen verschenen allerlei mooie verhalen uit zijn papieren huid.

Retro lampenkapje

In deze workshop toverden we een beker om tot een lampenkapje. We gebruikten stofjes uit de oma’s tijd, ouderwetse linten en geslepen kristallen. Nog een draad erdoor en het sierlampje is klaar: leuk om aan het bed of voor het raam te hangen.

Optische illusie

Ooit al gehoord van een phenakistiscoop, een thaumatroop of een zoötroop? Deze voorlopers van de cinema vertellen een eigenzinnig verhaal.

We doken in een bijzondere wereld en maakten onze eigen optische illusie.

Circus workshop

Cirkus in beweging, een échte circusschool,kwam onze patiënten van het kinderziekenhuis allerlei circustechnieken aanleren: jongleren met sjaaltjes en balletjes, balanceren op een grote bal of op een touw... we deden het allemaal en nog veel meer!

Anim'actie

Een hoop plasticine, wegwerpmateriaal, wasco’s en een wit vel papier! Met behulp van een digitaal fototoestel lieten we deze materialen bewegen in onze eigen animatiefilmpjes.

We fantaseerden een verhaal en ontwierpen een eigen achtergrond en eigen personages en….actie!

Sfeerlampjes maken

We gaan aan de slag met eenvoudige materialen en leren hoe we een elektronisch circuit met een LED en een batterij kunnen maken. We dagen jullie fantasie uit in een leerzame designoefening waarin je zo inventief als je wilt uit de hoek mag komen.

Improvisatie

Deze workshop improvisatie werd gegeven door improtheater Inspinazie. Door allerlei improvisatie-oefeningen leerden de kinderen de kunst van het improviseren. Dat leidde vaak tot zeer grappige situaties!

Katrefie

Katrefie is een groepje van vier guitige vriendinnen. Mieke, Goedele, Erika en Inge bespelen alle soorten blokfluit: bas, tenor, alt, sopraan, sopranino en piccolo. Ze spelen ook op gitaar, accordeon of harp. Er duikt nu en dan een grappige noot op en hun publiek mag meespelen op verschillende percussieinstrumentjes. Allemaal welkom in Villa Nelson om te genieten van dit grappige muzikale blokfluitensemble!

Kerstconcert

Pianiste Sylvia Traey trakteerde ons op 17 december op een heus kerstconcert. Het optreden werd gevolgd door een gezellig samenzijn met kerststronk en drankjes en kerstspelletjes voor de kinderen.

'Ceci n'est pas'

Onze patiënten traden in de voetsporen van de schilder René Magritte tijdens deze workshop 'Ceci n'est pas'. We gingen op zoek naar het absurde en dromerige in voorwerpen, tekeningen,... en tenslotte maakten we ons eigen gek en dromerig kunstwerk! Het werd een zeer leuke kunstige namiddag!

Percussie met boomwhackers

Boomwhackers zijn felgekleurde, gestemde buizen waarmee je muziek kan maken. Elke buis heeft een kleur en een bepaalde toon. Zo maak je natuurlijk mooie melodietjes! De patiënten genoten van deze workshop 'Percussie met boomwhackers'.

Workshop techniek: de proefmobiel

In deze workshop stelden de patiënten allemaal hun eigen bruisbal samen met zelf gekozen geurtjes en kleurtjes.

Terwijl ze samen zaten te kliederen,leerden ze ook één en ander over 'de wetenschap achter de bruisbal'. Daarna toonde de professor van de 'Proefmobiel' enkele leuke proefjes.

Goochelshow

Goochelaar Dieter Vanwezer bracht voor onze patiënten een heuse goochelshow en leerde hen goocheltrucjes aan! We werden helemaal meegenomen in zijn magische toverwereld!

Optreden Sarah en Gert Bettens

Op vrijdag 16 mei brachten Sarah en Gert Bettens een ‘unplugged’ concert, waar stem en gitaar centraal staan.

Tweet van @sarahbettens:
"Yesterday was one of the most memorable days in our career... playing at the children's hospital in Gasthuisberg, Leuven. A day we will never forget. "

Drumberg

Prof. Iciat is gespecialiseerd in drummen op allerlei spulletjes die je kan vinden in het ziekenhuis. Hij leerde ons drummen en nadien maakten we zelf creatieve knutsels met deze ziekenhuisspulletjes.

Fotocrea à la Picasso

In maart konden de kinderen tijdens een workshop à la Picasso leuke creaties maken met een foto van hun eigen gezicht en de verftechnieken van Picasso.

Didge en Dots

Zelf een Didgeridoo versieren en er vervolgens prachtige klanken uit zien te blazen: iedereen waande zich even in Australië tijdens deze leuke workshop.

Laatste aanpassing: 13 februari 2020