In UZ Leuven zijn artsen erin geslaagd om bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter. Omdat op die leeftijd de aders nog te klein zijn voor het transport van de hartklep naar het hart, hebben de artsen een andere toegangsweg moeten gebruiken: de lever. Bijzonder was bovendien dat de kunstklep te groot was voor het hartpatiëntje en daarom vooraf moest worden verkleind. De baby stelt het goed en is inmiddels weer thuis.

Deze wereldprimeur kwam in de journaals van VRT en VTM.

Tweede hartklep

De baby had al vlak na de geboorte een eerste nieuwe hartklep gekregen via een openhartoperatie. Cardioloog Marc Gewillig: “Die klep werd al snel ‘afgebroken’ omdat het afweersysteem van baby’s nu eenmaal heel actief is. Na één jaar was er daarom al een nieuwe hartklep nodig. Een tweede openhartoperatie zou erg belastend zijn en belangrijke gezondheidsrisico’s inhouden. Vandaar dat we een ingreep via een katheter moesten overwegen. Normaal gezien gaan we dan met de katheter door de ader in lies of hals naar het hart. Maar in dit geval was dat geen optie: bij kinderen van minder dan tien kilo zijn deze aders te klein voor zo’n katheter, die toch zeven à acht mm breed is. Vandaar dat we een alternatieve toegangsweg hebben gebruikt: de lever.”

Spons

De lever is als het ware een spons waarin relatief gemakkelijk openingen kunnen worden gemaakt en is daarom een mogelijk alternatief voor katheterisatie. Toch zijn er risico’s verbonden aan die aanpak. Professor Gewillig: “De opening moet achteraf goed gesloten worden om bloedingen, met mogelijk fatale afloop, te vermijden. Het sluiten is goed verlopen, maar in elk geval stond een leverchirurg stand-by om in te grijpen als er zich een onverhoopt probleem zou voordoen.” Ook een hartchirurg stond klaar mocht de katheterisatietechniek niet slagen en er alsnog een openhartoperatie nodig was.

Verkleinde hartklep

Een bijkomende moeilijkheid was het formaat van de kunstklep. Professor Gewillig: “De baby had een klep nodig die standaard alleen in een groter formaat beschikbaar is. Daarom heeft een collega de klep vooraf verkleind op maat van het patiëntje.” Om er zeker van te zijn dat de katheterisatieprocedure aangepast was aan de kleinere dimensies van een eenjarige, werden onderdelen van de ingreep trouwens vooraf gesimuleerd.

Meer info

Bekijk de profielpagina van professor Gewillig.

Wereldprimeur opgepikt door de pers

  • In het journaal van VRT
  • In het journaal van VTM (start op 17 min.)
  • In De Standaard
  • In Het Laatste Nieuws