Voor welk type kanker is deze revalidatie ?

Het revalidatieprogramma is in principe voor alle types van kanker. Er bestaat een afzonderlijk trainingsprogramma voor borstkankerpatienten en na hematologische aandoeningen. Om te kunnen deelnemen vraagt u toestemming aan uw behandelende arts of oncoloog.

Kan ik deelnemen tijdens mijn behandeling?

Dat kan in uitzonderlijke gevallen en mits toestemming van uw behandelende arts of oncoloog. Moest er hierna nog twijfel zijn, kunt u dit steeds nog aankaarten bij de arts fysische geneeskunde en revalidatie waarmee u voor de start van KanActief een afspraak hebt.

Moet ik elke sessie aanwezig zijn?

Voor een optimaal resultaat komt u het best zoveel mogelijk naar de sessies. Kunt u eens niet komen door omstandigheden (vakantie, familieverplichting, ziekte …), dan is dat geen probleem.

Kan ik deelnemen als ik nog lichamelijke beperkingen heb?

Lichamelijke beperkingen vormen doorgaans geen probleem. Voor de start van het programma hebt u een consultatie met een arts fysische geneeskunde en revalidatie. Hij zal samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat neem ik het best mee voor de oefensessies?

U neemt het best sportschoenen en comfortabele kledij mee. Er zijn kleedkamers met kastjes (afsluitbaar met een stuk van 2 euro) en doucheruimtes waar u zich kan omkleden en opfrissen. Een flesje water kunt u ter plaatse bijvullen aan het waterkraantje.

Ik ben opnieuw aan het werk, is de combinatie haalbaar?

We raden u aan om te starten met het programma voor u weer aan het werk gaat. Uit het verleden is echter gebleken dat er genoeg mensen zijn die de sessies en hun werk ook succesvol kunnen combineren. Kijk voor uzelf wat praktisch en fysisch haalbaar is.

Het programma is in groep. Is het ook mogelijk om individueel opgevolgd te worden?

KanActief is een groepsprogramma. Indien u graag individuele begeleiding bij een kinesist volgt, kunnen we u steeds doorverwijzen naar een collega buiten het ziekenhuis. Bespreek het zeker met uw behandelende arts.

Wat de psychologische begeleiding betreft, is het wel mogelijk om enkele individuele gesprekken aan te vragen.

Ik ben helemaal niet sportief en heb nooit veel aan sport gedaan. Zal het me lukken?

Zeker. KanActief is een groepsprogramma, maar wel op individuele maat. Dat wil zeggen dat de lessen aangepast worden aan uw eigen persoonlijk niveau.

Ik ben bang van de verhalen, het leed van de andere deelnemers. Zal ik dat aankunnen?

Niemand is verplicht om zijn verhaal met anderen te delen. Uit ervaring weten we dat het herkennen van dezelfde moeilijkheden, problemen en vragen tijdens en na de behandeling bij lotgenoten, veel steun kan bieden. Veel mensen zijn verrast door de kracht en verbondenheid die ze daaruit kunnen halen.

Tijdens de bewegingssessies werken we vooral samen op een actieve en positieve manier aan uw herstel. Het is heilzaam voor lichaam en geest om samen te bewegen en te sporten. Het praten over de ziekte en alles wat erbij komt kijken, is een mogelijkheid maar geen verplichting.

Moet ik voor de parking betalen?

Nee, parkeren is gratis voor deelnemers van KanActief.

Wat houdt de fietsproef in en zal ik dat wel aankunnen?

Na goedkeuring van de arts fysische geneeskunde en revalidatie maken we een afspraak voor de fietsproef, die onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesitherapeut zal plaatsvinden. Tijdens de fietsproef controleren we uw hartritme en zuurstofopname. Die parameters geven ons een goede weergave van hoe het met uw huidige conditie gesteld is en helpen ons uw optimale trainingsintensiteit bepalen.

De proef is voor iedereen haalbaar.

Wat is de doelstelling van zo’n programma?

Onderzoek heeft aangetoond dat een revalidatieprogramma na een borstoperatie, bestraling of chemotherapie bij diverse emotionele en lichamelijke klachten het herstelproces bevordert. Onze voornaamste doelstellingen zijn het verminderen van de vermoeidheid, het verhogen van de levenskwaliteit en het verbeteren van de conditie en spierkracht.

Mag mijn partner meekomen?

KanActief zelf is een groepsprogramma waarbij de oefensessies alleen door de deelnemers zelf gevolgd mogen worden. Tijdens de infosessies is uw partner of naaste van harte welkom. Voor de start van het programma informeren wij u hierover.

Ik ben niet Nederlandstalig. Kan ik dan deelnemen?

Het is mogelijk om deel te nemen. Hou er wel rekening mee dat de lezingen en oefensessies in het Nederlands worden gegeven.

Wat is de inhoud van een oefensessie? Hoe zien de lessen eruit?

Elke week vindt er een conditietraining en een sessie spierversterkende oefeningen plaats. De conditietraining bestaat uit een fiets- en loopprogramma waarbij men vooral het cardiovasculaire systeem zal trainen, aangevuld met oefeningen op verschillende fitnesstoestellen. De spierversterkende les start met een korte opwarming op muziek, met nadien diverse matoefeningen. Alle spiergroepen worden getraind en versterkt.

Af en toe wordt er ook een relaxatieles aangeboden.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Een afspraak maken kan telefonisch: tel. 016 33 87 99, of via mail: kanactief@uzleuven.be.

Ik ben al redelijk fit, is dit programma dan nog nuttig?

Zeker. KanActief is een groepsprogramma maar wel op individuele maat. Dat wil zeggen dat de lessen aangepast worden aan uw eigen persoonlijk niveau.

Wat kost KanActief?

U betaalt enkel het remgeld (ca. 7 euro) per sessie, de rest wordt terugbetaald door de mutualiteit. Dat geldt ook voor de onderzoeken (de fietsproef en de consultatie bij de arts fysische geneeskunde en revalidatie) aan het begin van het programma.

Vervoerskosten worden niet terugbetaald.

We raden u wel aan om u bij uw mutualiteit te informeren over mogelijke bijkomende terugbetalingen.

Laatste aanpassing: 11 maart 2020