'Bewegen is het motto en samen bewegen is een troef : viva KanActief!' - Nicole

15 februari 2010: laatste dag van de bestralingen, ik heb inlichtingen genomen over KanActief, een programma opgesteld door UZ Leuven voor vrouwen zoals ik: borstkankerpatiënten.

Ik wil doorgaan met mijn leven en terug mijn conditie op peil stellen: met 4 klein-kinderen is het nodig: mamy moet kunnen volgen!

OK, ik ben ingeschreven en moet testen afleggen om te weten of de fitnessactiviteiten niet te zwaar zouden zijn voor hart en longen. Alles is in orde en ik mag meedoen na de paasvakantie !

Dan beginnen wij op eigen tempo aan een conditietraining van bijna 2 uur: wij zijn met 8 van verschillende leeftijden, en de sfeer is aangenaam: er wordt gezweet, gelachen maar ook goed gewerkt: positief, tot en met!

Donderdag gaat de groep naar de lezing en we luisteren aandachtig met een twintigtal hoe wij moeten omgaan met stress, slaapstoornissen, rust, diëten en voeding, waarom en hoe wij nog medicatie moeten nemen, de rol van preventie en aandacht voor onze lichaam, maar ook dat sporten en bewegen ons kan helpen genezen. Wij leren ook zeer concreet over oedeem en lymfedrainage, en last but not least ….wat wij kunnen doen als wij een sexpanne hebben: alle vragen zijn welkom, geen taboe maar goede raad.

Na de lezing eten we een boterhammeke samen, dit geeft ons de gelegenheid om elkaar  nog wat beter te leren kennen en appreciëren.

Josée geeft ons een seintje, wij moeten ons gaan omkleden om te gaan fitnessen! Gedurende bijna 2 uur begeleiden Lies en Frederik ons om te lopen, fietsen, roeien en op de loopband te stappen en eindelijk te stretchen en te ontspannen.

Amai, zullen wij het kunnen? Maar ja, iedereen doet mee en iedereen voelt zich in  goed humeur !

De eerste week zit erop en ik snak om terug te komen omdat het zo aangenaam is.

1 juli 2010: het is zover, de laatste lezing (erfelijkheid) , daarna 1 uur fitnessen en een kleine receptie om de KanActiefreeks af te sluiten !

Maar ja, het is beloofd, wij zullen contact houden ! We hebben al plannen gemaakt om elkaar te zien: eens gaan eten, gaan zingen, in één woord: LEVEN en zeker verder werken  aan onze conditie: gaan joggen met Josée, yogalessen volgen met Mieke, naar de gymlessen gaan…We laten niemand in de steek… zelfs diegenen die van ver komen.

Ja, zo is het, wij hebben kanker gehad maar dankzij onze wilskracht en de hulp van de ploeg van UZ Leuven: professoren, dokters, kinesisten en veel anderen, hebben wij op een positieve manier ons leven in handen genomen.

Bewegen is het motto en samen bewegen is een troef: viva Kanactief.

Jong of oud, met of zonder rimpels, met of zonder haar, met of zonder borst, wij hebben het gedaan en hebben er geen spijt van !

Met dank aan Lies en Frederik die ons gesteund hebben gedurende deze 3 maanden.

Met dank aan mijn groepsgenoten voor hun vriendschap: Carroll, Chris, Christine, Josée, Maria, Mieke, Yvette, ik ben blij jullie te hebben ontmoet.

Laatste aanpassing: 11 maart 2020