Valentijn

Hartjes, overal hartjes. In de winkelstraten kan je er niet naast kijken. Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Voor de romanticus dé hoogdag van de liefde. Voor de niet zo romantische zielen onder ons één van de meest gecommercialiseerde dagen van het jaar.

Sorry, dit evenement is afgelopen.

Praktisch

11 februari - 18 februari 2022 08:00 Afgelopen

Waarom vieren we een dag als ‘Valentijnsdag’?

Op 14 februari herdenkt de katholieke kerk de heilige Valentinus. Volgens de traditie was deze Valentinus bisschop van het Italiaanse Terni, een stad ergens tussen Rome en Perugia. Hij stierf rond het jaar 268. Op 14 februari van dat jaar werd hij onthoofd omwille van zijn christelijk geloof, later werd hij heiligverklaard. In 496 riep paus Gelasius 14 februari uit tot dag van de heilige Valentijn. Zijn relieken bevinden zich nog steeds in de Sint-Valentinusbasiliek in Terni. Tot dusver klinkt het verhaal weinig romantisch… .

Wat heeft deze bisschop dan te maken met ‘het feest der geliefden’? Daar zijn historici het niet over eens. Volgens de legende, die al vroeg onstond, huwde deze bisschop verliefde soldaten alvorens ze naar het front vertrokken. Hij gaf de gehuwden telkens een bos bloemen cadeau. Dit zou Valentinus echter met zijn leven bekopen, want Keizer Claudius II verbood dit. In het oude Rome was 14 februari trouwens ook de dag van de romeinse godin Juno, patrones van de vrouwen en het huwelijk.

Onthoofd worden volstaat in de katholieke kerk niet om heilig verklaard te worden. Daarvoor heb je nog een wonder nodig. De legende vertelt dat bisschop Valentinus de dochter van zijn cipier genas van blindheid, waarna tientallen tot geloof kwamen en Valentinus dus heilig verklaard werd. Hij zou deze dochter nog een brief geschreven hebben die hij ondertekende met ‘uw Valentijn’. Een uitdrukking die ook vandaag nog gebruikt wordt op de Valentijnskaarten.

Het British Museum in Londen bewaart de oudste Valentijnkaart. Een kaart uit 1425. De verliefde Charles, de hertog van Orleans, schreef een liefdesgedicht aan zijn liefste tijdens zijn gevangenschap in de Tower of London. De eerste Valentijnskaart werd gedrukt eind 18de eeuw (zie afbeelding). Cupido’s, duiven en bloemen versieren de kaart en zijn vanaf dan onlosmakelijk verbonden met Valentijnsdag. Het vers op de kaart klinkt:

“Since of this ever Happy day,

All Nature’s full of Love and Play

Yet harmless still if my design

Tis but to be your Valentine”

In de 19de eeuw wordt Valentijnsdag een echte feestdag. Verliefden stuurden elkaar op die dag kaartjes en bloemen. Om de spanning op te bouwen deden ze dit vaak anoniem. Wie vandaag zijn allerliefste wil verrassen, trakteert maar beter op een etentje of schenkt een indrukwekkend cadeau. Vergeet uiteraard de bos bloemen niet!

Zie je, ik hou van je

Zie je ik hou van je,

Ik vin je zo lief en zo licht –

Je ogen zijn zo vol licht,

Ik hou van je, ik hou van je.

En je neus en je mind en je haar

En je ogen en je hals waar

Je kraagje zit en je oor

Met haar er voor.

Zie je ik wou zou graag zijn

Jou, maar het kan niet zijn,

Het licht is om je, je bent

Nu toch wat je eenmaal bent.

O ja, ik hou van je,

Ik hou zo vrees’lijk van je,

Ik wou het allemaal zeggen –

Maar ik kan het toch niet zeggen.

Herman Gorter (1864 – 1927)

Laatste aanpassing: 22 februari 2022