Tentoonstelling Marina Damen - Frederik Feys - Olense Kartoenale

Sorry, dit evenement is afgelopen.

Praktisch

27 januari - 20 maart 2020 Afgelopen

Marina Damen

Achtergrond
Meermaals heb ik in dit, voor mij vertrouwde, ziekenhuis tentoongesteld. Vertrouwd, omdat het deels ook mijn werkplek is. Dit jaar ga ik met pensioen en wil ik ook mijn creatieve ‘ik’ hier nogmaals een plaats geven d.m.v. deze tentoonstelling.
Dit creatief stukje in mezelf houdt mij in evenwicht. De passie voor de kunst laat mij niet los en blijft mij inspireren om zelf dingen te creëren.
Ik schenk bij verkoop een stuk aan een actie voor Kom op Tegen Kanker. Net zoals velen onder ons heb ik ook dierbaren die vechten of gevochten hebben tegen deze vreselijke ziekte. Ik draag graag bij aan meer onderzoek en ondersteuning.

Meer info op https://www.de1000km.be/team/3g-life

Mixed Media
Ik gebruik verschillende technieken en materialen in mijn werk: schilderen, tekenen, collage en druktechnieken.

Thema’s die je kan terugvinden:
MARE
In deze reeks raakte ik geïnspireerd door tekeningen van mijn oudste kleindochter, Mare.
Een unieke samenwerking tussen grootmoeder en kleindochter, momenten om te koesteren en vast te leggen.
REAL-AB
Leefbeelden in contrast met abstractie vormen samen een harmonie, tegenpolen worden één.
LEEFBEELDEN
Uit het leven gegrepen, dingen die mij boeien: kinderen, dieren, bloemen de natuur… deze onuitputtelijke thema’s die dagelijks mijn dag tot iets mooi inkleuren.
BLUE
Laat een menselijke en gevoelige kant van het leven zien. Wie van ons zit er al eens niet met de handen in de haren, of wil zijn ongenoegen en frustraties uitschreeuwen. Ook veel mensen gaan gebukt onder de zorgen van ziektes of het ouder worden. En ook kinderen pinken al eens een traantje weg. Ik wil deze thema’s niet uit de weg gaan. Deze horen, net als de mooie momenten, bij het leven.
TUSSEN HEMEL EN AARDE
Deze reeks is op zijde geschilderd en geeft voor mij de kosmische wereld weer met al zijn onwetendheden en brengt me bij fantasieën om over te dromen.

contact: Dutselstraat 107, 3220 Holsbeek
Arti58@hotmail.com
0496 551616

***

Frederik Feys

27-1-2020 / 20-3-2020 - Gasthuisberg Leuven

Frederik Feys, °1974 in Reet (België), leeft en werkt in Antwerpen. Hij maakt expressieve, figuratieve schilder- en beeldhouwwerken. Vroegste herinneringen aan de beeldende kunsten heeft Feys aan het moment waarop hij als 6 jarige een gipsen Maria-Jezus beeld zag verschijnen uit een latex mal. Verwarring ontstond een jaar toen een klasgenoot de hoofdprijs van beste creatie wegkaapte. Zijn vader-ambachtsman maakte het voor hem. Het voelde voor het kind Feys aan als een afwijzing van eigen creatie. Feys bouwde een groot modelschip, en tekende eerste architecturale onderwerpen zoals het Brugse belfort. Later volgden de Nederlandse bruggen en ontwerpen voor shopping centra. Futuristische auto-ontwerpen, kleurrijke patronen voor surfboards- en zeilen verschijnen op papier. Als adolescent fascineerde de modernistische architectuur van Le Corbusier en later Renaat Braem. Tijdens zijn adolescentie voelt Feys meer en meer interesse in de muziek. In z'n twintiger-jaren volgt een eigen muziekalbum release, doet hij aan radiomaken bij radio Scorpio en organiseert underground concerten. Woonachtig in de klein-Brabantse kleistreek, ontstaan de eerste experimenten met sculpturen. Daarnaast boeit hem hoe het directe van de interventionele kunst inter-ageert met de openbare ruimte. Zo liet hij een levensechte potvis (Nederlandse en Belgische kust) aanspoelen, “stuurde” hij gedrag in de Metrostations van Antwerpen met eigen “Free Fitness” signalisaties. Concepten ontstonden zoals de Color Shop: Een warenhuis waar je volgens kleur shopt. De Silent Wall: een akoestische manipulatie van stadslawaai in een park.

De kracht van suggestie door woorden, leidde tot een doorgedreven onderzoek naar het placebo-effect in de gezondheidszorg. Het leverde hem in 2015 de titel doctor in de medische wetenschappen op. In de lente van 2017 komt Frederik terug naar de beeldende kunsten. Hij startte met schilderen. Aanvankelijk inspireerden Mediterrane (Picasso, Matisse, Dali) en Belgische kunstenaars (Spilliaert, Ensor). Op een productieve rit, creëert hij uiteenlopend werk, met een donkere ondertoon. Later dat jaar startte hij een opleiding schilderkunst aan de Royal Academy of Fine Arts te Antwerpen. Hij schildert meer en meer met een dikke verftoets. Het voelt aan als sculpteren in de verf. Het figuratief werk wordt abstracter. Het expressieve als ondertoon komt meer op de voorgrond.

De werken roepen vragen op over wat de psychologie van de mens is. Ook z’n donkere implicaties. En hoe we ons verhouden tot de natuur als symbool van het ongrijpbare. Het leidt tot opmerkelijke, originele schilderijen, rijk aan intense kleuren. Voorbeelden van zijn werk zijn: de Belgische ‘koterijen’ met achterbouw in een sneeuwlandschap / de krachtige, dik in de verf zittende vrouwenportretten / de sterke schilderkunstige vertaling van niet alledaagse thema’s zoals prostitutie / de kwetsbaarheid van de mens.

Volg Frederik Feys op Instagram of facebook.com/StudioFrederikFeys

Studio : Kapucinessenstraat 12, 2000 Antwerpen - frederikfeys.be - 0488 020 010 - frefeys@gmail.com

***

‘Olense Kartoenale’


De Olense Kartoenale is een internationale cartoonwedstrijd die van start is gegaan in 1989. Voor het eerste thema haalden de initiatiefnemers hun mosterd bij Keizer Karel en zijn befaamde ‘pot met drie oren’. Al jaren staat Olen bekend om de ludieke verhalen en legendes waarbij Keizer Karel en de boeren van Olen een belangrijke rol innemen.
Met de oprichting van de Olense Kartoenale wilde men deze verhalen onder de aandacht brengen en een brug vormen tussen de kunstbeleving met een wat grotere ‘K’ en de dagdagelijkse humor waarin ook de Olense legendes hun oorsprong vonden. De cartoonwedstrijd was ook een attractiepunt tijdens de vieringen n.a.v. het duizendjarig bestaan van Olen en was een belangrijk onderdeel in de tentoonstelling over ‘de Geschiedenis van de Communicatie’ in de Gasthuiskapel te Leuven in 1995.
De eerste twee edities waren nog erg regionaal maar vanaf de derde wedstrijd namen ook internationale cartoonisten deel. Sindsdien heeft deze wedstrijd Olen op de wereldkaart gezet. In 1998 kende de wedstrijd een topjaar met 2.060 cartoons van 688 cartoonisten uit 50 verschillende landen.
Aan de 31ste editie in 2019, waarvan u hier een selectie van de cartoons kan bekijken, namen 380 cartoonisten deel uit 52 verschillende landen, in totaal goed voor 1.152 ingezonden cartoons. De hoofdprijs in het thema ‘Leder: van rund tot handtas, van os tot leren rok, van koe tot elegante schoen’. werd weggekaapt door Ali Ghanaat uit Iran. Het thema voor de prijs van Amnesty International was ‘Mensen en ideeën achter de tralies’. Deze prijs werd gewonnen door Carlos Amorim uit Brazilië.
De winnende cartoons en vele andere inzendingen worden jaarlijks gebundeld in een prachtige kleurencatalogus.

Deze catalogus ligt hier ter inzage en is te koop voor 12 euro via vrije.tijd@olen.be.
Meer info: Vrije Tijd, 014 27 94 22, vrije.tijd@olen.be

Laatste aanpassing: 12 mei 2020