Inzicht in MS verhoogt kans op nieuwe behandeling

In België zijn er zo’n 11.000 personen met multiple sclerose (MS). Deze chronische ziekte kent ernstige neurologische problemen, zoals verlies van kracht, gevoel, coördinatie... Hoewel er de voorbije jaren heel wat vooruitgang is geweest in de behandeling van MS, blijven een aantal uitdagingen bestaan.

Chronische ontsteking van hersenen en ruggenmerg

Multiple sclerose (MS) is de meest voorkomende chronische ontstekingsziekte van de hersenen en het ruggenmerg.

  • MS komt meestal op jongvolwassen leeftijd voor, en leidt tijdens zijn verloop vaak tot fysieke en cognitieve beperkingen.
  • In België zijn er zo’n 11.000 personen met MS.
  • Wereldwijd hebben 2.5 miljoen mensen MS.

Complex ziekteverloop

Bij 85% van de personen met MS wordt de ziekte gekenmerkt door opflakkeringen of aanvallen. Een opflakkering is een episode waarbij een of meerdere neurologische functies uitvallen, zoals kracht, gevoel, coördinatie, zicht.

Naarmate het ziekteverloop evolueert, vermindert het aantal opflakkeringen spontaan, en maakt dit plaats voor een progressieve fase. Het neurologisch probleem, vaak met moeilijk stappen, neemt geleidelijk aan toe.

Bij 15% van de personen met MS is er enkel een progressief ziekteverloop.

Nieuw onderzoek is nodig

De laatste jaren zijn er nieuwe behandelingen ter beschikking gekomen die de aanvallen verminderen.

Tegen de progressieve fase is er tot nu toe geen medicijn beschikbaar. De grootste uitdaging is dan ook een medicijn vinden dat de progressieve fase beïnvloedt.

Voor de fase met opflakkeringen is er ook nog onderzoek naar nieuwe merkers die helpen te beslissen welke behandeling op welk moment het meest geschikt is voor een bepaalde patiënt.

Onderzoek naar erfelijke factoren

In het laboratorium neuroimmunologie onderzoeken we hoe erfelijke factoren de gevoeligheid voor MS beïnvloeden.

Dit geeft ons informatie over de onderliggende immunologische mechanismen, en beter inzicht hierin kan tot nieuwe doorbraken leiden.

Lees meer over erfelijkheid en multiple sclerose (pdf).

Laatste aanpassing: 20 april 2020