Maak een afspraak

Symptomen

De voornaamste kenmerken van een hamerteen en klauwteen zijn:

  • Hamerteen: gebogen stand tussen het eerste en tweede kootje van de kleine tenen.
  • Klauwteen: hamerteen waarbij de teen omhoog staat door overstrekking of subluxatie in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Hamerteen en klauwteen kunnen nog soepel zijn of rigide. Door het dragen van bijvoorbeeld nauw schoeisel kan er gemakkelijk eelt ontstaan of zelfs soms wondjesdoordat de teen tegen de schoen schuurt.

Een hamerteen ontstaat soms doordat de tweede teen wordt weggeduwd door de grote teen bij een hallux valgus .

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Conservatieve therapie door het aanpassen van het schoeisel en eventueel specifieke steunzolen, met name soepele hamertenen zijn vaak goed te corrigeren met steunzolen.
  • Operatie, waarbij de hamerteen en klauwteen wordt rechtgezet. Indien er geen bijkomende operaties noodzakelijk zijn zoals bijvoorbeeld een hallux valgus correctie mag de p

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

  • Klinisch onderzoek
  • Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.

Meer informatie

Snel naar

Contact

Maak een afspraak


Specialisten