Leuvense onderzoekers hebben een nieuwe test voor artsen ontwikkeld om makkelijker en nauwkeuriger eierstokkanker vast te stellen. De test maakt het ook mogelijk om het type tumor te identificeren en daarbij aansluitend de meeste geschikte behandeling op te starten. De resultaten van de studie verschenen vandaag in de British Medical Journal.

Bestaande onderzoeksmodellen voor het vaststellen van eierstokkanker maken een onderscheid tussen goed- en kwaadaardige eierstoktumoren, maar dat is vaak niet voldoende: ze kunnen namelijk niet bepalen om welk soort kwaadaardige tumor het gaat. Daardoor is het bepalen van een juiste behandeling moeilijk. De nieuwe test maakt dit wel mogelijk.

Type tumor

De nieuwe test, ADNEX genaamd, werd ontwikkeld door professor Ben Van Calster (KU Leuven) in samenwerking met de ‘International Ovarian Tumour Analysis’ (IOTA) groep. De test maakt niet enkel het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumoren, maar maakt het ook mogelijk om met grote nauwkeurigheid kwaadaardige tumoren te verdelen in vier verschillende types: borderline kwaadaardig, kanker in een vroeg stadium, gevorderde kanker en secundaire metastase (uitzaaiing van een andere kanker naar de eierstokken). De test is gebaseerd op de klinische informatie van de patiënt, een bloedtest met een tumormerker en elementen die zichtbaar zijn op een echografie.

De ADNEX-test is gebaseerd op onderzoeksgegevens van bijna 6.000 patiënten met een tumor van de eierstok, die verzameld en bestudeerd werden door de IOTA-groep, onder leiding van prof. dr. Dirk Timmerman . De test is een echte doorbraak voor een betere diagnose en behandeling van eierstoktumoren.

Lees het onderzoek in British Medical Journal