“Ongeveer 1 op 89 zwangere vrouwen krijgt een tweeling.”

Enkel in theorie

Die kans van 1 op 89 is de theoretische, natuurlijke kans op een tweelingzwangerschap in een wereld zonder vruchtbaarheidsbehandelingen.

Hoger door vruchtbaarheidsbehandeling

Maar vandaag stellen vrouwen het zwanger worden vaak uit vanwege hun opleiding of carrière. Als ze dan op latere leeftijd alsnog hun zwangerschapswens willen vervullen, moeten ze weleens hun toevlucht nemen tot een vruchtbaarheidsbehandeling. En die verhoogt de kans op een tweelingzwangerschap.

Daarom resulteert in Vlaanderen maar liefst 1 op 55 zwangerschappen in een tweeling.

“Wie zwanger is van een tweeling, doet best niet te veel aan lichaamsbeweging.”

Blijf bewegen

Voldoende blijven bewegen is bij elke zwangerschap van belang.

Met mate, maar vermijd platte rust

Natuurlijk moet je je lichaamsbeweging wat aanpassen en is een marathon lopen niet meteen aangewezen. Maar ganse dagen platte rust nemen is uit den boze, tenzij er – heel uitzonderlijk – een medische indicatie voor is.

Risico's van te weinig bewegen tijdens zwangerschap

Te weinig bewegen verhoogt niet alleen de kans op een vroeggeboorte. Het betekent ook conditieverlies, terwijl een goede conditie net aangewezen is om de bevalling en nadien, de zorg voor de baby’s goed aan te kunnen.

Veel stilzitten of platliggen verhoogt ook de kans dat je in de benen bloedklontertjes (trombose) vormt. En die kunnen de bloedvaten in de benen of longen verstoppen.

“Als een vrouw zwanger is van twee meisjes of twee jongetjes die elk een eigen moederkoek hebben, gaat het altijd om een twee-eiige tweeling.”

Eigen moederkoek betekent niet altijd twee-eiig

In 1 op 5 gevallen gaat het dan toch om een eeneiige tweeling. Zekerheid krijg je pas na de geboorte.

Op het navelstrengbloed kan de bloedgroep worden bepaald. Is de bloedgroep van de baby’tjes verschillend, dan gaat het om een twee-eiige tweeling. Hebben ze dezelfde bloedgroep, dan kan alleen een DNA-test (op speeksel van de baby’s) uitsluitsel geven.

“De twee meisjes of jongetjes van een eeneiige tweeling worden genetisch identiek en dus ook met een identiek temperament en karakter geboren.”

Omgeving bepaalt mee het temperament en karakter

Hoe genen tot uiting komen in eigenschappen zoals karakter en temperament wordt mee beïnvloed door omgevingsfactoren. En die invloed is er al van voor de geboorte.

Ook al verschil voor de geboorte

Wat bijvoorbeeld al een verschil kan maken is de portie moederkoek waarover de baby’tjes in de baarmoeder beschikken. Zelden krijgen ze een perfect even grote portie toebedeeld.

Het baby’tje dat al van bij het begin als het ware heeft leren vechten voor zijn eten, gedraagt zich na de geboorte vaak opvallend vinniger en minder relaxt dan het broertje of zusje.

Meer info