"Plots weet je helemaal niets meer over de afgelopen minuten, uren of zelfs weken. En 24 uur later is je geheugen weer helemaal in orde."
"Plots weet je helemaal niets meer over de afgelopen minuten, uren of zelfs weken. En 24 uur later is je geheugen weer helemaal in orde."

Ineens weet u niet meer wat er de voorbije minuten, uren of dagen gebeurd is. Deze specifieke vorm van geheugenverlies, die verschilt van andere soorten geheugenverlies, wordt transiënte globale amnesie genoemd. 

Plots en tijdelijk geheugenverlies

Plots

Bij transiënte globale amnesie treedt de geheugenstoornis plots op. Transiënte globale amnesie verschilt daarin bijvoorbeeld van de ziekte van Alzheimer, waarbij het geheugenverlies geleidelijk verloopt.

Tijdelijk

Binnen 24 uur moet het geheugenverlies volledig zijn opgelost. De patiënt is dan weer helemaal op het niveau van tevoren.

Is dat niet het geval, dan is er meer aan de hand.  

Kenmerken transiënte globale amnesie

  • Plots geheugenverlies (black-out): vooraf geen tekenen van amnesie
  • Van voorbijgaand aard: na 24 uur is het geheugen volledig hersteld.
  • Patiënt stelt dezelfde vragen telkens opnieuw, met enkele minuten tussentijd.
  • Geen verstoring in andere soorten geheugen:
    • Je weet nog wie je bent, waar je woont, ...
    • Je hebt geen moeite om voorwerpen te benoemen of woorden te vinden
    • Je kunt een reeks cijfers direct herhalen

Niet gevaarlijk

Transiënte globale amnesie is niet schadelijk. Het is wel belangrijk om snel het onderscheid te kunnen maken met andere aandoeningen, zoals een beroerte of bepaalde vormen van epilepsie.

Bij plots geheugenverlies gaat u best meteen naar de spoedgevallendienst. Daar zal een arts enkele tests uitvoeren om de juiste diagnose te stellen en om andere oorzaken van het geheugenverlies uit te sluiten.

Meer info