Speciaal uitgeruste dienstwagen voor wetsdokters
Speciaal uitgeruste dienstwagen voor wetsdokters

Onder impuls van dr. Wim Develter beschikken de wetsdokters van de dienst forensische geneeskunde sinds kort over een speciaal uitgeruste auto om op locatie lijkschouwingen te doen.

Belgische primeur

“De tijd van de wetsdokter met de pijp boven het lijk is voorbij. ‘Crime scene investigation’, zoals in de Amerikaanse tv-series, is tegenwoordig de standaard”, zegt dr. Wouter Van Den Bogaert van forensische geneeskunde.

De wetsdokters van forensische geneeskunde moeten in een groot gebied ter plaatse gaan om lichamen van overledenen te onderzoeken. Om dat werk correct en professioneel te doen, is veel materiaal nodig. Dokter Van Den Bogaert: “In het nieuwe voertuig is altijd alles voorhanden: materiaal om biologische (micro)sporen op te sporen, meetapparatuur, veiligheidskleding, de nodige formulieren enzovoort”. Een ander belangrijk aspect is de veiligheid: “De wagen is uitgerust met veiligheidsstrips en een zwaailicht: belangrijk als we bijvoorbeeld op een dichtgeslibde autoweg bij een dodelijk ongeval moeten geraken. En de auto heeft vierwielaandrijving: een wetsdokter moet ook wel eens een lichaam onderzoeken in een bos, een veld of aan een rivieroever.”

“De aankoop past helemaal binnen onze aanpak om het onderzoek in alle veiligheid uit te voeren volgens de internationale richtlijnen en met de modernste technieken. We zijn de eersten in België die beschikken over een dergelijk dienstvoertuig.”

Meer info

Neem contact op met dr. Wouter Van Den Bogaert.