Leeftijd en verminderde vruchtbaarheid

De leeftijd is een erg belangrijk element in de vruchtbaarheid van een paar. Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed.

Leeftijd van vrouw

De leeftijd is een erg belangrijk element in de vruchtbaarheid van een paar. Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed.

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt.

Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.

De kans dat die zwangerschap eindigt in een miskraam is flink toegenomen en ook de kans op een baby met Down-syndroom is verhoogd. Meer en meer wordt het duidelijk dat ook de vruchtbaarheid van mannen begint af te nemen vanaf de leeftijd van 45 jaar.

Leeftijd vrouw Kans op zwangerschap Wachtduur
25 jaar 60% 6 maanden
85% 1 jaar
35 jaar 60% 1 jaar
85% 2 jaar


Leeftijd koppel en aantal seksuele betrekkingen

De leeftijd van het koppel speelt nog op een andere manier een rol, namelijk door een afname van het aantal seksuele betrekkingen.

Jongere koppels vrijen gemiddeld vaker dan oudere, zodat de kans op een zwangerschap bij hen ook groter is.

Toch mag u het belang van deze stelling niet overschatten. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op een zwangerschap wanneer men om de twee dagen, dus ongeveer twee- tot driemaal per week seks heeft.

Koppels die minder dan eenmaal per week vrijen, hebben veel minder kans dat de vrouw zwanger zal worden dan koppels die geregeld seks hebben. Men schat die kans op zo’n 16% op zes maanden tijd. Bij koppels die driemaal per week vrijen zou die kans tot zo’n 50% stijgen.

Seks per week Zwangerschap binnen 6 maanden
Minder dan 1x 16%
1x 30%
2x 45%
3x 50%

Afspraken

Fertiliteitscentrum
Laatste aanpassing: 13 oktober 2020