Sporten en diabetes kunnen perfect samengaan
Sporten en diabetes kunnen perfect samengaan

Met het diaT1op-project wil het UZ Leuven diabetesteam samen met tien type 1 diabetespatiënten de Passo dello Stelvio in Italië beklimmen om zo aan te tonen dat sport en diabetes perfect kunnen samengaan.

DiaT1op

Deze week trekt DiaT1op – Diabetes Type 1 op de top – erop uit om de 2.758 meter hoge berg Passo dello Stelvio in Italië met de fiets te beklimmen. Samen met tien type 1 diabetespatiënten van alle leeftijden wil het diabetesteam van UZ Leuven zo type 1 diabetes in de kijker zetten. Tijdens de beklimming worden de deelnemers nauwgezet opgevolgd door artsen, endocrinologen en diabeteseducatoren.

Sport en diabetes gaan perfect samen 

Sport en diabetes, en meer specifiek type 1 diabetes, kunnen perfect samengaan. Diabetes mag geen reden zijn om niet aan sport te doen. Meer zelfs, met de beklimming wil het team net bewijzen dat sporten gezond is en dat het vele voordelen biedt, ook voor diabetespatiënten. De meest gehoorde reden om niet te sporten is de angst op een hypoglycemie (te lage bloedsuiker) tijdens of na het sporten. Mits de juiste voorbereiding en voorzorgsmaatregelen kan dit perfect voorkomen worden.

Het diaT1op-project wil ook meer kennis opdoen door te leren uit de ervaringen van de deelnemers. Gebruikmakend van de nieuwste technieken voor continue meting van de bloedsuikerwaarden willen zij in de toekomst sportende patiënten nog beter bijstaan. 

Voorbereiding van het team

De deelnemers ondergingen een sportmedische keuring en er werd een persoonlijk trainingsschema opgesteld dat rekening houdt met hun conditie en trainingsmogelijkheden. Een must trouwens voor elke beginnende sporter. Verder werd er tijdens infosessies uitleg gegeven over voeding, sportdranken, hypo- en hyperglycemie en hoe je hiermee omgaat.

De deelnemers kregen de mogelijkheid om gedurende de voorbereidingsfase een glucosesensor te dragen. Dit is een apparaatje dat continu de bloedsuikerspiegel registreert. Zo kan de drager voortdurend zijn bloedsuiker controleren zonder dat hiervoor telkens een vingerprik nodig is. Uit deze gegevens kunnen de deelnemers leren hun therapie aan te passen aan de geleverde inspanningen. Ook de zorgverleners krijgen daardoor veel meer inzicht over het effect van inspanning en voeding op de bloedsuikerspiegel.

De beklimming

Na talrijke trainingsritten door heel België is het team nu klaar voor hun einddoel: het beklimmen van de Passo dello Stelvio op 13 juni. Het hele team kijkt ernaar uit en hoopt dat anderen geïnspireerd raken door het verhaal van de deelnemers. 


Meer informatie