Eetstoornissen bij volwassenen

Anorexia, Boulimia, Binge-eating disorder
Mensen met een eetstoornis zijn op een verkeerde manier bezig met eten. De meest voorkomende eetstoornissen bij volwassenen zijn anorexia, boulimia, en binge-eating disorder.

Afspraken

Endocrinologie

Soorten eetstoornissen

Anorexia

Iemand met anorexia nervosa is overdreven bezig met zijn gewicht en figuur en is doodsbenauwd om bij te komen in gewicht. Een persoon met anorexia voelt zich veel te dik ook al is hij/zij graatmager, hierdoor gaat die persoon zo weinig mogelijk eten, soms overmatig drinken en fanatiek sporten.

Boulimia

Bij boulimia verliest men de controle over het eetgedrag. Dit uit zich in heftige vreetbuien. Een persoon met boulimia probeert om de gevolgen van het te veel eten weer teniet te doen door bijvoorbeeld te braken of laxeermiddelen te gebruiken.

Binge-eating disorder of eetbuistoornis

Personen die lijden aan binge-eating eten vaak heel erg veel in korte tijd. Ze ervaren hierbij het negatieve gevoel dat ze hun eetbui niet onder controle hebben. Bij binge eating zijn er géén pogingen om de eetbui ongedaan te maken.

Behandeling

De behandeling van eetstoornissen is bijzonder moeilijk. De vraag om hulp komt vaak laattijdig, omdat patiënten met anorexia hun aandoening ontkennen, bij boulimie/binge-eating schaamt men zich voor het probleem.

Een behandeling zal dan ook in fasen lopen. Bij anorexie zal er eerst gewerkt worden aan een gezond lichaamsgewicht en eetpatroon. Vervolgens zal men ook leren omgaan met het zelfbeeld en moeilijke emoties. Bij boulimia en binge-eating kunnen antidepressiva helpen om eetbuien tegen te gaan.

Oorzaken

De oorzaken van anorexia nervosa en boulimia nervosa zijn complex. Er spelen culturele, sociale, psychologische en biologische factoren mee. Eetstoornissen ontstaan doorgaans tijdens of kort na de puberteit, vaak als een reactie op de vele veranderingen in deze levensfase, die door de patiënten als angstaanjagend worden ervaren.

Mensen met eetstoornissen hebben vaak een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, ze hebben schrik om afgewezen te worden en vertonen een neiging tot perfectionisme. Beide aandoeningen kunnen op lange termijn levensbedreigend zijn. De meeste sterfgevallen bij anorexia zijn te wijten aan zelfdoding. Een andere belangrijke doodsoorzaak zijn hartstoornissen die veroorzaakt worden door de tekorten die het lichaam oploopt door het vele braken. De gevolgen van binge-eating kunnen leiden tot luchtweginfecties, nierfunctieproblemen, overgewicht, type 2 diabetes en bloeddrukproblemen.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021