Eetstoornissen bij volwassenen

Anorexia, Boulimia, Binge-eating disorder
Mensen met een eetstoornis zijn op een verkeerde manier bezig met eten. De meest voorkomende eetstoornissen bij volwassenen zijn anorexia, boulimia en binge-eating disorder.

Soorten eetstoornissen

Anorexia

Iemand met anorexia nervosa is overdreven bezig met zijn gewicht en figuur en is doodsbenauwd om bij te komen in gewicht. Een persoon met anorexia voelt zich veel te dik ook al is hij/zij graatmager, hierdoor gaat die persoon zo weinig mogelijk eten, soms overmatig drinken en fanatiek sporten.

Boulimia

Bij boulimia verliest men de controle over het eetgedrag. Dit uit zich in heftige vreetbuien. Een persoon met boulimia probeert om de gevolgen van het te veel eten weer teniet te doen door bijvoorbeeld te braken of laxeermiddelen te gebruiken.

Binge-eating disorder of eetbuistoornis

Personen die lijden aan binge-eating eten vaak heel erg veel in korte tijd. Ze ervaren hierbij het negatieve gevoel dat ze hun eetbui niet onder controle hebben. Bij binge eating zijn er géén pogingen om de eetbui ongedaan te maken.

Afspraken via UPC KU Leuven

Het eerste contact verloopt via het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Zij bieden gespecialiseerde begeleiding en zorg voor mensen met eetstoornissen.

Als het Universitair Psychiatrisch Centrum het nodig acht om bijkomende lichamelijke onderzoeken of behandelingen te doen, kunt u doorverwezen worden naar de dienst endocrinologie.
 

Laatste aanpassing: 7 oktober 2022