Meten suikerwaarde bij diabetespatiëntProf. dr. Chantal Mathieu en haar team hebben met een oraal toegediende ActoBiotic diabetes Type 1 kunnen terugdringen bij muizen. De behandeling kan nu verder worden ontwikkeld voor gebruik bij mensen.

Diabetes Type 1 is de meest voorkomende stofwisselingsaandoening bij jongeren. Ongeveer twee miljoen Europeanen lijden aan de ziekte, en jaarlijks komen er zowat drie procent nieuwe patiënten bij. De oorsprong van de ziekte blijft voorlopig onbekend, maar een effectieve therapie met blijvende resultaten en zonder bijwerkingen kan binnenkort een feit zijn.

Behandeling zonder negatieve bijwerkingen

De meest belovende vorige benadering werkte bij mensen maar zes maanden, en kende belangrijke nevenwerkingen. Deze nieuwe aanpak belooft een langduriger effect zonder neveneffecten.

Centraal in de nieuwe aanpak is een ActoBiotic ontwikkeld door ActoGenix. Dat is een biofarmaceutische spin-off van de UGent die zich toelegt op de ontwikkeling en commercialisering van ActoBiotics, een nieuwe klasse van oraal toegediende en lokaal actieve biofarmaca. De ploeg van professor Mathieu voerde een studie uit in een muismodel, waarin ActoBiotics nieuw ontstane Type 1 Diabetes sterk wisten terug te dringen, zónder negatieve bijwerkingen en mét garantie voor de toekomst.

Immuunsysteem aanpakken

De echte oorzaak van Diabetes Type 1 is nog niet gekend. Wat wel is geweten, is dat een therapie moet optreden tegen het vernietigingsproces van de betacellen. Een behandeling moet zien tussen te komen in het op hol geslagen immuunsysteem. Daardoor zou de insulineproductie van de pancreas-betacellen weer toegelaten worden, uiteraard zonder de andere activiteit van het immuunsysteem aan te tasten.

Het team toonde op muismodel aan dat een dergelijke ingreep prima mogelijk is met ActoBiotics en dat deze aanpak uiterst hoopvolle resultaten oplevert.

Toediening van goede bacterieën

De aanpak gaat in essentie om de toediening van genetische gemodifieerde lactococcus-bacteriën, die onder andere ook in yoghurt voorkomen. Die worden oraal ingenomen, en in de darm zullen die lactococcen bepaalde eiwitten afscheiden, die het evenwicht in het afweersysteem herstellen.

In zowat 60 procent van de gevallen is er sprake van een echte genezing. De betacellen in de alvleesklier doen ook na het stopzetten van de behandeling opnieuw hun werk – insuline afscheiden en op die manier de glucose-serumspiegel op peil houden. De overige activiteiten van het immuunsysteem worden ongemoeid gelaten.

Wat misschien nog belangrijker is: de specifieke bescherming van de betacellen tegen het immuunsysteem is blijvend. Eigenlijk komt het erop neer dat we een soort permanente kalmering, regulering in een bepaalde ongewenste activiteit van het immuunsysteem tot stand brengen.

Ontregelde suikerspiegel

Diabetes Type 1 is een auto-immuunaandoening: het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Met name worden insulineproducerende betacellen in de pancreas vernietigd, waardoor de suikerspiegel ontregeld wordt. Zeer geregelde insulinetoediening wordt dan nodig om te overleven. Daar komt bij dat complicaties als oogziekten, nieraandoeningen en vaatziekten de levensduur en de levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verminderen. Maar er is heel reële hoop.

Meer info 

Het volledige artikel met de onderzoeksresultaten verschijnt in het leidinggevende Journal of Clinical Investigation, http://www.jci.org/articles/view/60530