Coronavirus (COVID-19): richtlijnen en maatregelen

7 mei 2020
Vanaf 11 mei gelden er strikte richtlijnen voor iedereen die naar het ziekenhuis komt voor een raadpleging, (dag)opname of bezoek.

Raadplegingen en functiemetingen

UZ Leuven start de niet-dringende raadplegingen en functiemetingen opnieuw op vanaf 11 mei. De heropstart verloopt in fases, waarbij de mogelijkheden stelselmatig worden opgevoerd.

De overheid legt strikte veiligheidsmaatregelen op, die het ziekenhuis aanvult met eigen maatregelen waar dat nodig is.

Inschrijven via de app

Om drukte in de ontvangsthal te vermijden, verlopen de inschrijvingen voor raadplegingen en functiemetingen via de mynexuzhealth-app.

Operaties en opnames

Vanaf 11 mei gebeuren er naast dringende ook weer ingrepen met een minder urgent karakter.

Bezoek

Richtlijnen voor bezoekers: aangepaste regeling

 • Door verstrengde maatregelen van de overheid is er géén bezoek meer toegelaten.
 • Er wordt een uitzondering gemaakt voor één ouder op de pediatrische afdelingen, materniteit en neonatologie en voor eerstegraadsverwanten van stervende patiënten op niet-palliatieve afdelingen.

Kom je naar UZ Leuven als bezoeker? Check dan zeker eerst deze pagina voor de laatste info.

Spullen brengen en ophalen

Campus Gasthuisberg

 • Gebruik de heen-en-weerdesk in de ontvangsthal.
 • Elke dag van 14 tot 20 uur.

Campus Pellenberg

 • Maak via de patiënt een afspraak.
 • Meld u op het afgesproken tijdstip aan.

Praktisch

 • Breng het materiaal in een afgesloten, propere zak binnen. Zorg dat u het eenheidsnummer kent van de eenheid waar de patiënt ligt. Alle gegevens van de patiënt worden genoteerd en aan de zak bevestigd.
 • Als er waardevolle elektronica (bv. laptop, smartphone) worden afgegeven, vermeld dat dan expliciet.
 • Alles wat u aflevert aan de heen-en-weerdesk is op eigen risico
 • Spreek af met de patiënt dat u materiaal kan komen ophalen.
 • Meld u aan bij de heen-en-weerdesk (in campus Gasthuisberg) en zeg van welke patiënt op welke eenheid of afdeling u iets komt ophalen. De studenten gaan naar de verpleegwacht van de eenheid of afdeling in kwestie en bezorgen u het materiaal.

Neem geen voeding mee die kan bederven of in de koelkast bewaard moet worden (bv. fruit). Alleen droge voeding mag. Een uitzondering wordt gemaakt voor patiënten met specifieke voedingsvoorschriften (bv. koosjer en halal voedsel).

Patiënten besmet met COVID-19

Voor COVID-19-patiënten gelden aangepaste regels.

Op intensieve zorg
Patiënten mogen géén materiaal ontvangen. Spullen uit de kamer mogen het ziekenhuis ook niet verlaten. De patiënt krijgt linnen van het ziekenhuis.

Andere verpleegeenheden
Voor COVID-19-patiënten op niet-intensieve verpleegeenheden geeft u het materiaal af aan het onthaal in de ontvangsthal (niet aan de heen-en-weerdesk).

Veelgestelde vragen

Patiënten en bezoekers kunnen niet langer eten in de bezoekerscafetaria's van campus Gasthuisberg en campus Pellenberg.

Ook de take-outs op alle campussen en de koffieshop op campus Gasthuisberg zijn tijdelijk niet toegankelijk voor bezoekers.

Patiënten en bezoekers kunnen wel terecht voor een hapje en een drankje bij de voedings- en drankautomaten op alle campussen.

Breng uw eigen mondmasker mee als u naar het ziekenhuis komt. Het dragen van een masker is verplicht voor zowel patiënten, eventuele begeleiders en bezoekers.

Nog geen mondmasker? Koop er een in de winkel, of maak er zelf een volgens het goedgekeurde patroon.

Monitoringvisites door externe firma's in het kader van klinische studies worden uitgesteld. Alleen voor dringende auditvisites kan een uitzondering gemaakt worden na goedkeuring. Die visites mogen alleen plaatsvinden op het studiesecretariaat. Bezoeken van monitors of auditeurs aan klinische zones binnen het ziekenhuis, inclusief de apotheek, worden tot nader bericht uitgesteld. Voor die externe personen blijft gelden dat als zij symptomen van griep of verkoudheid vertonen, zij niet naar het ziekenhuis mogen komen.

 • Geplande patiëntenvisites in het kader van de studie kunnen tot nader order nog wel voortgezet worden volgens protocol. Alleen indien een patiënt in quarantaine geplaatst is, zal niet toegelaten worden dat de studievisite doorgaat. Deze zal dan gedocumenteerd worden als protocoldeviatie ten gevolge van covid-19. De patiënt zal de studie kunnen hervatten na negatief testen en in samenspraak met de behandelende arts.
 • Studiemedicatie kan nog steeds geleverd worden aan de apotheek en afgeleverd aan de patiënten tijdens de geplande studievisites.
 • Opvolgvisites door de CRAs kunnen eventueel, na goedkeuring van de PI, vervangen worden door remote visites (via telefoon / e-mailcontact).
 • Source data verification kan evenwel niet gebeuren via remote visites. Source documenten mogen ook de faciliteiten van UZ Leuven niet verlaten.

U kunt ons zeker nog helpen met mondmaskers van het type FFP2 of FFP3 of maskers die volgens een gevalideerd model werden gemaakt.

Lees meer over mondmaskers.

UZ Leuven en UPC KU Leuven richtten samen een team op voor psychologische en psychiatrische ondersteuning op de COVID-19-afdelingen. Het team staat klaar voor COVID-19-patiënten, hun familieleden en de teams die hen opvangen en werkt nauw samen met de COVID-afdelingen, de sociale dienst, de pastorale dienst en het palliatief supportteam.

Psychologische en psychiatrische zorg voor patiënten
Elke COVID-afdeling, ook de intensieve zorg, krijgt minstens een deeltijds psycholoog; in een eerste fase zullen de psychologen zelfs in duo werken om expertise op te bouwen.

De psychologen, arts-specialist in opleiding psychiatrie en de supervisors psychiatrie zullen vooral werken met videoraadplegingen op afstand en zullen overleggen met de arts en verpleegkundigen van de afdeling, maar komen ook aan het bed van de patiënt als dat nodig is.

Daarnaast ondersteunt en verzorgt het team ook de patiënten van UPC KU Leuven die COVID-positief zijn en getransfereerd worden naar een COVID-unit van UZ Leuven. Een aantal UPC-verpleegkundigen zullen meewerken aan de zorg op een van de corona-afdelingen in het gebouw van UPC KU Leuven. Zo is er tijdens elke shift ook een psychiatrisch verpleegkundige ter plaatse, naast de algemene verpleegkundigen. Zij zorgen voor de patiënten van UPC KU Leuven en voor alle andere patiënten op de COVID-eenheid.

Heeft u nood aan psychologische of psychiatrische ondersteuning van het COVID-team? Vraag ernaar bij een arts of verpleegkundige op de afdeling. Zij nemen contact op het team.

Psychologische en psychiatrische ondersteuning voor medewerkers
We voorzien ook psychologische ondersteuning voor UZ Leuven- en UPC-medewerkers in samenwerking met een eerder opgerichte interne hulplijn psychosociale begeleiding.

Dat kan. In dialoog met internationale experten hebben toponderzoekers aan KU Leuven en UZ Leuven de handen in elkaar geslagen om het effect van COVID-19 op de mens te begrijpen, genezende behandelingen te ontwikkelen én toe te passen en een doeltreffend vaccin te ontwikkelen. De teams van professor Marc Van Ranst en professor Johan Neyts gaan momenteel tot het uiterste.

Uw financiële steun kan de aangevatte onderzoekslijnen in stroomversnelling brengen. Mede dankzij uw inbreng kunnen we deze pandemie het hoofd bieden.

Lees hoe u het onderzoek kunt steunen.

Laatste aanpassing: 11 mei 2020