Wat is een open ductus Botalli (persisterende ductus arteriosus)?
Hoe wordt een open ductus Botalli behandeld?
Waar moet een patiënt met een open ductus Botalli op letten?

Wat is een open ductus Botalli (persisterende ductus arteriosus)?

Illustratie open ductus botalliDe ductus van Botalli is een bloedvat dat voorkomt bij alle pasgeboren kinderen. Het zorgt ervoor dat het bloed dat uit het rechterhart naar de longen gepompt wordt, afgeleid wordt naar de grote borstslagader. De longen hebben voor de geboorte slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig aangezien het kind dan nog niet ademt.

Deze ductus is geprogrammeerd om kort na de geboorte te sluiten. De longen gaan immers volledig openstaan bij de eerste schreeuw en vullen zich met lucht. Ze zijn nu klaar om hun functie op te nemen en het lichaam te voorzien van de nodige zuurstof. Als dit bloedvat na de geboorte toch open blijft, spreekt men van een ‘open ductus van Botalli’.

Hoe wordt een open ductus Botalli behandeld?

Indien een ductus van Botalli niet spontaan sluit, is het belangrijk dat deze kunstmatig gesloten wordt. Sinds een tiental jaren kan de ductus van Botalli gesloten worden door middel van hartkatheterisatie met een soort parapluutje.

Waar moet een patiënt met een open ductus Botalli op letten?

Het is belangrijk dat een patiënt met een open ductus Botalli een aantal algemene richtlijnen opvolgt om de gezondheidstoestand optimaal te houden:

  • Follow-up: regelmatige controle is noodzakelijk om de evolutie nauwkeurig op te volgen. Indien de ductus Botalli nog open is, wordt een controle om de 1 à 2 jaar aangeraden. Indien de ductus Botalli gesloten is, volstaat een controle om de 3 à 5 jaar. In sommige situaties zal uw (kinder)cardioloog bepalen om sneller op controle te komen. Indien volgende klachten optreden moet er contact worden opgenomen met de behandelende (kinder)cardioloog: duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen, pijn op de borst, flauwvallen, versnelde vermoeidheid, dikke voeten en benen.
  • Fysieke activiteiten
  • Tandartsbezoek en  endocarditispreventie: indien de ductus Botalli meer dan 6 maanden geleden werd geopereerd/gesloten, is er geen verhoogd risico op endocarditis.
  • Erfelijkheid: de laatste jaren is veel meer bekend geworden over de erfelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen. Over het algemeen kan gesteld worden dat het risico van overerfbaarheid van aangeboren hartaandoeningen klein tot onbestaande is: bij de man 3 tot 5 procent en bij de vrouw 5 tot 8 procent. Wanneer de aangeboren hartaandoening daarentegen kadert binnen een familiale belasting of gepaard gaat met andere aangeboren problemen is het belangrijk dat steeds erfelijkheidsadvies wordt ingewonnen.
  • Zwangerschap en anticonceptie
  • Beroepskeuze, tewerkstelling en verzekerbaarheid